Túl van a közvetlen életveszélyen az ETO Akadémia labdarúgója

Venesz Klaudia Fotó: mlsz.hu, eto.hu
2024.10.17. 19:39

Portálunk is közzétette a hírt, amely szerint Zója-Katona Márk, az ETO Akadémia 17 éves reménysége életveszélyes sérülést szerzett egy szerencsétlen ütközést követően a múlt vasárnapi, DVTK elleni mérkőzés 69. percében. A sportoló magyarországi karrierje úgy tűnik, véget ért.

A találkozót követően a csapatbusz elindult ugyan Győrbe, de Mezőkövesdnél a sérült labdarúgó már olyan rosszul érezte magát, hogy mentőt hívtak neki, akik Miskolcra szállították. A kórházba kerülését követően az orvosok megállapították, nagy a baj: a fiú jobb veséje megrepedt, ezért azonnal életmentő műtétet kellett végrehajtani rajta. Telefonon értük utol a játékos édesapját, aki megtörten nyilatkozott a Győr+ Médiának. Zója-Katona Zsolt elmondta, hogy Márk már túl van a közvetlen életveszélyen és napról napra jobban érzi magát. A szülők állandóan mellette vannak, a DVTK felajánlotta a család számára, hogy kifizetik három napra a szállásköltséget, az ETO FC pedig a többi, Miskolcon töltött napot támogatja. A család három gyermeket nevel, akik közül Márk a középső.

„Nemrég járt nálunk az MLSZ képviselője, aki egy Marco Rossi által dedikált mezt hozott Márknak. Nagyon örült neki, de utána sírt” – árulta el az édesapa. Az intenzív osztályt elhagyhatta a sportoló, rendes kórteremben folytatják kezelését. A szülők azt az információt kapták, hogy az eredeti tervek szerint a Fiumei útra szállították volna Márkot, az állapota azonban olyan gyorsan romlott, hogy egy harminc perces csúszás könnyen az életébe kerülhetett volna. „Folyamatosan tartották a hazaúton a kapcsolatot Ágh doktor úrral, az ETO csapatorvosával, ő javasolta, hogy azonnal meg kell nézni. A mentősök gyorsan odaértek, az egyiküknek, aki azóta meglátogatta Márkot, személyesen is meg tudtam köszönni” – mesélte Zsolt. „Közel két liter vér volt a hasában, az operációt végző doktornő azt mondta, ilyet még nem látott, hogy ez a vérmennyiség nem tudta elzárni a repedt vesét”. A labdarúgónak nem ez az egyetlen hendikepje: korábban már szenvedett komolyabb sérülést az U17-es Európa-bajnoki selejtező előtti kupamérkőzésen, valamint patkóvesével született, ami miatt körültekintőbben jártak el a sportorvosi vizsgálaton is. „A két vese közül a nagyobbikat kellett eltávolítani, azt, amelyik jobban működött. A főorvos azt mondta, nagyon jól dolgozik a kisebbik vese is”közvetlenül a műtét után még komolyan aggódtak amiatt, hogy dializálni kell az épen maradt vesét, ugyanis a vérveszteség és a trauma miatt nehezebben vette át az épen maradt szerv a funckiókat.

Zója-Katona Márk (fotó: etofc.hu)

A család rendkívül hálás az ETO FC-nek, Zsolt elárulta, hogy a klub mindenben támogatja őket és a csapattársak is folyamatosan keresik Márkot. Az édesapa kiemelte a miskolci kórház ellátását is, elmondása szerint szakmailag és emberileg is rendkívül jó kezekben vannak. Amennyiben a fiú állapota engedi, jövő héten elhagyhatja a kórházat, ahol a fizikális felépülés mellett a lelki trauma kezelését is támogatják pszichológus szakember segítségével. Bognár János, a nyúli sportegyesület egykori labdarúgója is felvette a kapcsolatot a családdal. A sportoló 12 évvel ezelőtt, a Jánossomorja kapusával ütközött egy megyei bajnoki mérkőzésen, neki szintén a veséje sérült, amit el kellett távolítani.

A válogatott játékos előtt szép jövő állt, de Magyarországon nem kaphat játékengedélyt az, akinek hiányzik a létfontosságú, páros szerv egyike – erre csak Szlovákiában vagy Ausztriában lenne lehetőség, de Márk egyelőre a gyógyulásra koncentrál.

Nyitókép: Zója-Katona Márk a korosztályos magyar válogatottban (mlsz.hu)

Kapcsolódó témák: #ETO Akadémia | #ETO FC Győr | #labdarúgás | #sport |