Orbán Viktor: Az unió úgy viselkedik, mint egy hadviselő fél

Győr+ Fotó: Facebook/Orbán Viktor
2024.10.18. 08:09

Orbán Viktor miniszterelnök adott interjút péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A kormányfő a többi között elmondta: "Két csoport van az ukrajnai háború ügyében az unióban: a többiek és mi!"

Orbán szerint az unió úgy viselkedik, mint egy hadviselő fél, ami rossz stratégia, hiszen a miniszterelnök értékelése szerint ezt a háborút nem lehet megnyerni.“A háború fokozása helyett tárgyalások kellenének, hogy véget vessünk a vérontásnak” – tette hozzá.

Orbán Viktor miniszterelnök reagált Volodimir Zelenszkij Brüsszelben bemutatott győzelmi tervére is. Sajtóhírek szerint Ukrajna akár atomhatalommá is vállhat. A kormányfő azt mondta, neki az elhangzottak alapján nem úgy tűnt, hogy Ukrajna valóban atomhatalommá akarná fejleszteni magát, de riasztónak nevezte ennek a lehetőségét is. Szerinte mindezzel pánikszerű hullámokat gerjeszthet Ukrajna, ezért tisztázni kell, van-e atomfegyverük.

Úgy fogalmazott, a háború ügyében nincs spekulációnak helye, a tényekből kell kiindulni. A háború kezdete óta Ukrajna rovására és Oroszország javára változott a helyzet. Nem lehet az erő oldaláról közelíteni a tárgyaláshoz Ukrajna számára, ha nincsenek fölényben. A miniszterelnök szerint békét kell kötni, Magyarországnak béke stratégiája van.

Hozzátette, a német kancellárnak és a francia elnöknek még az amerikai színrelépés előtt tárgyalniuk kellene Oroszországgal. Az Európai Néppártról kijelentette, szintet léptek, bejelentették a saját igényeiket, azt mondták, a régi magyar kormány menjen, a Tisza jöjjön, lépjenek be a háborúba, engedjék be a migránsokat, ahogy ezt már régóta szeretnék. Brüsszel ide küldött, helytartó kormányt szeretne Magyarországon.

„Nehogy már Németország mondja meg, hogy mi legyen” – szögezte le a miniszterelnök.

“A probléma, hogy amit mi csinálunk Magyarországon, azt az európai nép szeretné, miközben az európai kormányok pont annak az ellenkezőjét csinálnák. Magyarország egy tüske a köröm alatt, és ez kellemetlen helyzetbe hozza az európai kormányokat. Az, hogy nincs migrációs krízis Magyarországon, azzal nagyon sokan cserélnének” – tette hozzá.

Orbán Viktor a műsorban szólt arról is, hogy alakul a gazdaságfejlesztési terv, és a 21 pontos tervezet révén felgyorsulhat a növekedés. A miniszterelnök úgy véli, hogy a nemzeti konzultációnak nagy jelentősége van, mert Európa képtelen alkalmazkodni. Hozzátette: az új gazdaságpolitika része lesz a gyermekek után járó adókedvezmények megduplázása, a Demján Sándor Program, azaz 2025-ben látványos változás lesz a mindennapi életben is. “Magyarország 2010-ben elindult egy úton, de közben a világban előállt egy új helyzet: az USA és a kínai versenyképesség felerősödött. Ezzel szemben nem a bezárkózás a megoldás” – ismertette. 

Forrás: hirado.hu

Kapcsolódó témák: #Európai Unió | #gazdaság | #migráció |