Csepregi Éva: „A dalainkban ott lakik az egész élet!”

Havassy Anna Katalin Fotó: O. Jakócs Péter
2024.10.20. 09:45

Bájosan mosolyogva érkezett a Győr+ Média székházába Csepregi Éva, mindenkihez volt egy kedves szava, míg védjegyévé vált kalapjával együtt elkészültek róla a fényképek és beállították a kamerákat. Majd jó hangulatú interjút adott Farkas Mónika kolléganőnknek annak apropóján, hogy életműkoncertet tart a Győri Nemzeti Színházban november 28-án.  

Csepregi Éva életműve páratlan a magyar könnyűzenében. Nevéhez olyan sikerek köthetők, amelyek a Neoton Famíliához és a szólókarrierjéhez is kapcsolódnak. Elsősorban énekesnő, de színésznőként is sokszor bizonyít. Figyel a világra és az emberekre: 1995 óta a Fényszóró Kulturális Alapítvány elnöke, ahol sérült és halmozottan sérült gyermekek kulturális életének a szebbé és jobbá tételéért tesznek. A színpad és a közönség a lételeme, az éltetője pedig a köztük kezdetek óta kialakult szeretetkapcsolat. Talán ezeknek is köszönhető, hogy mióta színpadra lépett, mosolyog…

Győrben a közönség utoljára nyáron láthatta Évát a Neoton Sztárjaival, most azonban a januárban Budapesten bemutatott életműkoncertjét hozza el hozzánk. Minden nagyobb korszakból felcsendülnek majd dalok, kitárva a művésznő lelkének egy-egy darabját.

Fotó: Marcali Gábor

„Kicsit furcsa megfogalmazás ez az életműkoncert” – kezdte Csepregi Éva, majd így folytatta: „Balassa János producernek volt ez az elnevezés az ötlete, s bevallom, egy kicsit úgy hatott nekem, mint egy régi szobor, vagy valami antik dolog. Ám valójában megszerettem ezt a címet! Tényleg van benne valami, mert egy olyan koncertet álmodtunk meg, amely nagyon sok dalból áll. Hiszen van egy Neoton Famíliához köthető, és egy szóló életem is. Ezért sem szerettem volna, hogy a Neoton Sztárjai zenéljenek ezeken a koncerteken, szóval teljesen új csapattal érkezem. Végvári Ádám lesz az egyik vendégem, mert nélküle azért a „Holnap hajnalig” is másként szólna… A Neoton Sztárjai már a budapesti koncert előtt is megértették, mit szeretnék: elfogadták, hogy vannak olyan dalaim, amiket időnként szeretnék elénekelni a közönségnek, mert ugyanúgy hozzám tartoznak, mint az imádott Neoton- slágerek. Tudja mindenki – ők is –, hogy nagyon szeretünk együtt zenélni, hiszen egy család vagyunk…” – hangsúlyozta Éva.

Fotó: O. Jakócs Péter

Éva a szólókarrierje mellett a szövegírói tehetségét is megmutatta, illetve több zeneszerzővel is dolgozott együtt az elmúlt évtizedekben. Más és más alkotóközösségekkel is megismerkedett, amelynek az eredménye, hogy olyan minőségű és mennyiségű dalból válogathat, ami néha édes terhet is jelenthet. Amerre csak járnak, a közönség a „best of Neotont” kéri, így az életműkoncerthez hasonló alkalmak lehetőséget adnak további szerzemények színpadra állítására is.

„Nem véletlenül szoktam mondani, hogy a dalainkban ott lakik az egész élet, és én ezt komolyan is gondolom! Hiszen annak idején körülbelül egy évet töltöttünk el azzal, hogy kiknek szeretnénk játszani, és mi magunk milyenek is vagyunk tulajdonképpen?! Hiszen mi mást tudnánk közvetíteni, mint ami bennünk lakozik?! A magyarok pedig mindig is szerették azokat a dalokat, amelyeknek van mondanivalója. Tény, hogy a Neoton nemzetközi sikereihez az angol szövegek is kellettek: Bradányi Iván és Ambrózy István csodálatosan megoldották ezeket a feladatokat. S bár az életműkoncerten sem éneklünk angolul Ádámmal, de egyszer nagyon szeretném a „Holnap hajnalig”-ot megint előadni az angol szövegével, hiszen a „Time goes by” volt az eredeti. A Yamaha Fesztivál nagydíjának megnyerésében egyébként az is közrejátszott, hogy ennyire jó szövege volt a dalnak…” – emlékezett az énekesnő az 1983-as világsikerre, amelyet addig, és azóta sem tudott egyetlen magyar zenekar sem megismételni.

Fotó: O. Jakócs Péter

Csepregi Éva élete leginkább a Neotonnal lüktetett, az egymásra találásukat 1974-re tehetjük, bár az akkori működésük még nem volt annyira összeszedett és átgondolt, mint az 1980-as évekbeli spanyolországi, távol-keleti és persze hazai sikerekkor – emlékezett.

Éva produkcióira vevő a közönség! S vevő rá a fia, Heatlie Dávid is, aki évek óta dobosa a zenekarnak, illetve írt már több dalt édesanyjával közösen is, miközben saját zenekara útját is egyengeti. Édesapja, Bob Heatlie is kiváló zenész, elismert zeneszerző volt: elég csak Shakin’ Stevens „Merry Christmas Everyone” című világslágerét említeni, amely nélkül még ma sem telhet el a karácsony.

„Amikor Dávid megszületett, nem gondoltam volna, hogy együtt fogunk zenélni, most pedig Győrbe is jön velem az életműkoncertre. Az apukája világhírű zeneszerző volt, szaxofonozott és dobolt is, a nagypapája szintén. Sajnos Bobot tavaly elvesztettük, Skóciában nagyon sokan megemlékeztek róla… Dávid is a dobbal kezdte. Gimnazista volt, amikor bekerült a Neoton Sztárjaiba. Szakmailag és lelkileg is felkészült a feladatra, én pedig olyan büszke vagyok rá! Nagyon nagy élmény vele dolgozni, hiszen jó zenész, jó természetű ember, és jó társaság az utazások során is. Emellett megvan benne a megfelelő határozottság és keménység is, amivel bátran vívja meg a harcokat, amelyeket mindenkinek meg kell az életben” – zárta Csepregi Éva.

Az énekesnővel készült beszélgetést a Győr+ Televízió Hello Győr! műsorában október 31-én, 20 óra 25-től láthatják.