Megújul az idei Diabétesz Világnap Győrben

Szigeti Sándor Fotó: O. Jakócs Péter
2024.10.28. 12:17

Két hétvégén zajlanak az idei évben a Diabétesz Világnapi események Győrben. A cél, hogy korábbinál is több érdeklődőt vonjanak be a programokba, november 3-án és november 10-én.

Herkely Ákos köszöntőjével kezdődött hétfőn délelőtt a programot beharangozó sajtótájékoztató a Kereskedelmi és Iparkamara Szent István úti székházában, amely idén egyúttal a rendezvény egyik helyszínéül is szolgál.

A szervezők nevében Pintérné dr. Fürst Ágnes háziorvos-, diabetológus, a Patrónus Lions Club egyik alapító tagja elmondta: az első hétvégén, november 3-án vasárnap tudományos fórumot rendeznek a kamara székházában, ahová betegek mellett a szakembereket és szakdolgozókat is nagy szeretettel várják. A konferencia megnyitója délelőtt fél tízkor kezdődik, a programok között izgalmas szakmai előadások szerepelnek, egészen délután három óráig. Külön előadást szentelnek a látásvesztésnek, „Élet a sötétben” címmel, valamint a diabétesz egy másik rendkívül súlyos szövődményének, végtag amputációnak. 

Venesz László, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Diabetes Egyesület elnöke hozzátette: nem csak Győrből és környékéről, hanem az egész régióból hívtak vendégeket, így érkeznek az eseményre Szombathelyről, Sopronból, Pannonhalmáról és Bakonyszentlászlóról is. November 3-án az előadások mellett szakmai kiállítók-, valamint ingyenes vércukor-, koleszterin-, és érszűkület mérések is lesznek, hogy aki veszélyeztetett, időben kaphasson pontos és hiteles információt a kialakulóban lévő betegségéről. 

Érkezik egy olyan szakmai csapat is, amely kifejezetten a cukorbetegség nyomában járó, lábon jelentkező sebek gyógyításával foglalkozik. A délutáni előadások előtt a cukorbetegeknek ebéddel is készülünk, hiszen a diabétesszel érintettek számára kiemelten fontos, hogy időben étkezzenek” – hangsúlyozta Venesz László.

Hartmann József, a Patrónus Lions Club alapító tagja, az esemény fő szervezője kiemelte: a november 3-i szakmai konferenciát követő hétvégén, november 10-én, vasárnap délután 3 és 5 óra között rendezik meg az idei diabétesz sétát, (sőt, idén új elnevezéssel, diabétesz sétányt) a győri belvárosban. A séta a Baross szobortól indul és Szentháromság szobornál zárul. 

Az elmúlt években nagyon szépszámú, 300-500 érdeklődő csatlakozott a sétához, amelyet idén még közelebb viszünk az emberekhez. Az idei sétának ezért négy állomása lesz a belvárosban, és az egyes állomásokon zenés programokkal várjuk az érdeklődőket. A séta állomásain fellép Dave Koma Dave, Bálind Kata és Edvi Dalma, a Dressing Room zenekar, valamint a RockMűhely együttes. Szeretnénk megszólítani és bevonni a programokba a Baross úton és belvárosban sétálókat, akiket kék lufikkal is megajándékozunk” – tette hozzá Hartmann József. 

A Diabétesz világnapi programokra minden érdeklődőt sok szeretettel várnak a szervezők!