Megkerülte a törvényt

Közösségi oldalon árulta a dohánytermékeket

Fotó: NAV
Győr+
2020.01.20. 09:22

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Győr-Moson-Sopron megyei munkatársai is felfigyeltek egy közösségi oldalon dohánytermékeket hirdető magánszemélyre. A kizárólag dohányboltban forgalmazható termékeket a NAV munkatársai lefoglalták, az engedély és adószám nélkül értékesítő személy ellen eljárás indult.

A NAV munkatársai figyelemmel kísérik az interneten megjelenő hirdetéseket is. Egy győri magánszemély egy közösségi oldal zárt csoportjában reklámozott dohánytermékeket.

Az adóellenőrök telefonon vették fel a kapcsolatot a hirdetővel, aki készségesen fogadta a rendelést. A megbeszélt időpontban egy bevásárlóközpont parkolójában találkoztak, ahol a revizorok 27 ezer forintot fizettek a két karton HEETS dohánytermékért. Az eladó nem adott nyugtát a próbavásárlásról és bemutatkozás után kiderült, hogy az értékesítést adószám nélkül végezte.

A próbavásárlást követően a közelben várakozó pénzügyőrök is bekapcsolódtak az ellenőrzésbe. Átvizsgálták az eladó gépkocsiját, melyben további ukrán zárjegyes dohánytermékeket találtak.

Az ellenőrzött személy elmondta, hogy az árut a keleti határ mellől rendelte és egy csomagküldő cégen keresztül jutott el hozzá. Elismerte, hogy nem először végzett illegális értékesítést. A termékeket annak ellenére árusította, hogy tudta, azok kizárólag dohányboltban forgalmazhatók.

A HEETS típusú termékek Magyarországon is egyre népszerűbbek. Ez a típus új dohánytermék-kategóriának minősül és nem kell rá zárjegy. Kiskereskedelmi értékesítése kizárólag a Nemzeti Dohányboltokban lehetséges.

A pénzügyőrök a dohányárut lefoglalták, az eljárás még folyamatban van. Az elkövető a feltárt jogsértés miatt jövedéki bírságra, illetve az adószám nélküli kereskedelmi tevékenységért akár 1 millió forint mulasztási bírságra is számíthat.

A dohánytörvény alapján pedig 5 millió forinttól 500 millió forintig terjedő bírsággal sújtható, aki dohányterméket jogosultság vagy engedély nélkül üzletszerűen értékesít.

Forrás: NAV

Kapcsolódó témák: #rendőrség |