Az idei karácsony slágere és csábító édes újdonsága a dubai csokis bejgli, amelyet belvárosi Bécsi Kávéházban kóstoltunk meg. Sőt, a receptjét is megmutatjuk!
A dubai csoki népszerűsége nem ismer határokat, az egész világ a lábai előtt hever! Nem csoda, hogy a Bécsi Kávéház és Cukrászdában is hamar a vendégek kedvence lett a dubai csokis krémes, a sajttorta és a dubai csokis szelet. És nincs megállás, mert az ünnepekre dubai csokis bejglivel készül a cukrászda, mutatjuk, hogyan készítik!
A dubai csokis bejgli töltelékéhez a sütőben 140 fokon, 20 perc alatt megpirítjuk a megtisztított natúr pisztáciát, amit ezután aprítógépben durvára őrölünk. Hozzáadjuk a szintén sütőben aranybarnára pirított, jellegzetes dubai kadayif tésztát, majd megszórjuk liofilizált (fagyasztva szárított) málnával, és a tölteléket kétfelé osztjuk.
A tésztához a száraz hozzávalókat összekeverjük és elmorzsoljuk, ezután hozzátesszük a vizet és a tojássárgát is. Az egészet összedagasztjuk, míg szép sima nem lesz, és két gombócot formázunk belőle. A tésztagombócokat sodrófával 25×25 centiméteresre kinyújtjuk.
A kinyújtott bejglitésztára rákenjük a tölteléket, úgy, hogy a szélek végét 1,5 centiméteren üresen hagyjuk. A két oldalát behajtjuk és feltekerjük. A bejgliket egy felvert egész tojással és egy tojássárgájával megkenjük, majd 3-4 órára a hűtőben hűlni hagyjuk.
A tésztát a hűtés után kétszer tojásfehérjével kenjük át, hogy szép márványos legyen. A bejgli oldalait villával megszurkáljuk, hogy ne repedjen ki. Ezután 20 percig 180 fokon, majd újabb 20 percig 150 fokon készre sütjük. A kihűlt bejgli egyik oldalát olvasztott csokoládéba mártjuk, és végül pisztáciával és a maradék liofilizált málnával megszórjuk. Jó étvágyat kívánunk!
Hozzávalók 2 rúd bejglihez:
A tésztához:
380 g liszt
170 g vaj
40 g porcukor
7 g élesztő
1 tojássárgája
7 dl víz
1 cs. vaníliás cukor
1 biocitrom reszelt héja
1 tojás az átkenéshez
A töltelékhez:
500 g natúr pisztácia pirítva
50 g kadayif tészta
25 g lioflizált málna