Kissé álmos hangulat, közepes érdeklődés, mérsékelt felhozatal jellemezte a Dunakapu téri piacot szombat délelőtt, ami év elején egyáltalán nem meglepő. Ilyenkor a burgonya, a hagyma, a leveszöldség, a tojás, az alma a legkeresettebb árucikkek, ezekből bőséges és jó minőségű kínálat várta a vásárlókat.
Aki almáért jött, Kreták Lászlónál öt-hat féléből válogathatott. A kisfaludi őstermelő gyümölcsei olyanok, mintha most szedte volna őket a fáról. Nem véletlenül, László nagyon odafigyel a tárolásra, amihez 0-5 fok közötti hőmérséklet és magas páratartalom az ideális.
A téli piacok slágertermékét, a savanyított káposztát és a különböző savanyúságokat – csalamádét, céklát, almapaprikát – egy nagybajcsi fiatalember kínálta eladásra. Nem kellett üres kézzel távoznia azoknak sem, akik mákot, diót kerestek a hétvégi süteményhez vagy fűszerpaprikát a pörköltbe.
Különleges hangulatot adott a piacnak a háttérben korcsolyázók látványa, kacagása. Sokan rácsodálkoztak a korcsolyapálya mellett lévő standra. Varga Zoltán saszla szőlője tényleg nem mindennapi látvány január elején. A titok – többek között – itt is a tárolásban rejlik. A nyúli gazda úgy látja, ezen a héten élénkebb az érdeklődés, többen kijöttek, mint múlt szombaton.
Szép termékek között válogathattak a füstölt áruk kedvelői, a lacikonyhások jóízű falatozásra csábították az arra járókat, az óriáskerék árnyékában pedig a Szilágyi testvérek várták a vevőket a konyhában nélkülözhetetlen eszközökkel, apróságokkal.