Rangos elismerésekkel díjazták a Győr + Média munkatársait

Győr+
2019.03.19. 18:25

A Győr+ Média három munkatársát is díjazták a március 15-i nemzeti ünnepünk – ami egyben a magyar sajtó napja – alkalmából, közülük ketten országos elismerést vehettek át.

A Győr+ Televízió főszerkesztője, Zombai-Kovács Ákos miniszteri elismerő oklevelet vehetett át hétfőn Budapesten prof. dr. Palkovics László innovációs és technológiai minisztertől, kiemelkedően eredményes szakmai tevékenysége elismeréseként.

„Óriási dicséret egy vidéki újságírónak, ha országos elismerésben részesülhet, hiszen a legtöbb esetben mi nem vagyunk az előtérben” – fogalmazott televíziónk főszerkesztője, akit főként híradós anyagai kapcsán ismerhetnek a győriek. Ákos mindig is riporteri álmokat dédelgetett, sportriporternek készült. „Kovács nagypapa állandóan focimérkőzést nézett, én pedig mellette gombfociztam és magamnak közvetítettem félhangosan. Így volt ez az 1982-es spanyolországi vb idején is, egyszer csak nagypapa lehalkította Vitray Tamást, onnantól kezdve csak én beszéltem” – emlékszik vissza Ákos az első meghatározó élményre. Ehhez képest földrajz-ökológia szakos tanárként végzett Miskolcon, de már abban az időben is indult egy fővárosi tévé tehetségkutatóján. Az egyetem után, 1996-ban a győri városi televíziónál helyezkedett el. A szakmát azóta sem hagyta el, dolgozott a Revita Televíziónál, győri stáb tagjaként tudósította a Magyar Televíziót és az RTL Klubot. Az országos televíziózás idején egy munkatársa tanácsára nyitott a híradózás felé, s azóta már nem csak sportanyagokat készít, illetve meccseket közvetít. 2013 óta a Győr+ Média munkatársa.

„Két szerelmem van, a feleségem és a munkám. Szeretek korrekten, gyorsan tájékoztatni. A cél, hogy egy jó helyi híradót készítsünk országos témákkal és a megkerülhetetlen politikával kiegészítve. Egy olyan híradót, ami a győriekről, a győrieknek szól. Korrekten és kiegyensúlyozottan” – hangsúlyozta Zombai-Kovács Ákos.

Havassy Anna Katalin, a Győr+ Hetilap és a Győr+ Online újságírója az országos rendőrfőkapitánytól, dr. Balogh János vezérőrnagytól a rendőrség sajtó és tömegkommunikációs tevékenysége támogatásában, illetve a korszerű rendőrség-kép kialakítása érdekében kifejtett kiemelkedő szakmai munkája elismeréséül rendőrségi aranytollat, valamint Szent György-emlékérmet vehetett át múlt csütörtökön Budapesten.

Kata 2006 óta dolgozik a szakmában. Sokáig a fő profilját a zenei újságírás jelentette, a zene.hu mellett pedig több győri online médiumnál tevékenykedett. 2013-ban került a Kisalföldhöz. Mindig is érdekelte a rendőrök, a katonák és a tűzoltók munkája. „Szeretek olyan embereket bemutatni, akik másokért tesznek. Próbálom azokat az egyenruhásokat megtalálni, akik kiemelkedőek ebben, és rajtuk keresztül megmutathatom, hogy milyen sok pozitívumról is beszélhetünk a munkájuk kapcsán” – mondta el Havassy Anna Katalin, aki a szakmában legendás győri rendőrségi kapcsolattartó, Tóth Gyula halála után kezdett a megyei napilapnál foglalkozni a területtel. 2016 óta dolgozik a Győr+ Média munkatársaként, s nálunk is főként az egyenruhásokkal kapcsolatos cikkeket publikál. A témákat a tényszerű és az emberi oldalukról közelíti meg, tőle nem kapunk véres részleteket egy-egy tragédia után, és ezt nem is várjuk el tőle. „A tragédiák kapcsán – a tények leírásán túl – szeretném megmutatni, hogyan lehetne az egyes eseteket megelőzni. Akik a területről írnak, a prevenciós tevékenység is a felelősségük” – hangsúlyozta Havassy Anna Katalin, akit bár hajt az újságírói vére, mindig mérlegel: a megszerzett információk kiadásával bajba sodorhat-e másokat. Azt ugyanis nem éri meg kockáztatni az olvasottságért.

Varga Zita, a Győr+ Televízió vágója Győr város sajtódíját vehette át március 15-én Borkai Zsolt polgármestertől, évek óta végzett lelkiismeretes, magas színvonlú, a város történéseit megörökítő tudósítások háttérmunkáiban végzett kiemelkedő tevékenységéért.

Zita Mezőtúron nőtt fel, és Egerben végzett mozgóképkultúra és médiaismeret szakon. A média iránti, azon belül is az utómunka iránti érdeklődése gimnázista korában kezdődött. Barátnőivel kisfilmeket gyártottak, és amikor az utómunkára került a sor, mindig ő vállalta. „Ott kezdődött ez a szerelem. Szerencsés vagyok, hogy a munkám összeforrt a hobbimmal. Kívülről unalmasnak tűnhet a vágás folyamata, viszont amikor te csinálod, úgy érzed, hogy különféle világokat hozol létre” – magyarázta Zita, aki az iskola elvégzését követően került a Győr+ Médiához. „A Híradóhoz kerestek vágót. Gondoltam, egy próbát megér. Jól döntöttem hat évvel ezelőtt!”

Ma a Híradó vágója és adásrendezője, emellett a Kulisszák mögött és a Zooo+ című magazinokat vágja rendszeresen. „A magazinoknál jobban ki lehet teljesedni, próbálom megvalósítani, amit a szerkesztők megálmodtak, plusz beleteszem a saját gondolataimat, illetve sokat ötletelünk közösen, hogyan lehetne izgalmasabbá, pörgősebbé tenni az anyagokat.” Zita kreativitása nem ér véget a munkaidővel, otthon egyszemélyes stábként valósítja meg az ötleteit. Szeret dolgokat saját kezűleg létrehozni, ezt pedig összekötötte a szakmájával: így születnek a Zizzy Life oldal szórakoztató videói, amikkel szeretne kiszakadni a hétköznapokból, és örül, ha a kis utazásai során a nézők is vele tartanak.

Szerző: Zoljánszky Alexandra
Fotó: Marcali Gábor