Egyenruhára cserélték a mezt a gyirmóti focisták – fotókkal

Győr+
2019.03.19. 20:19

Izgalmas kalandban volt része kedd délután a Gyirmót FC Győr csapatának, hiszen a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred csapatépítőjén vettek részt. A jó hangulatú feladatok során a srácok keményen dolgoztak, s igazi csapatként teljesítettek.

A Gyirmót FC Győr vezetése még télen kereste meg a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezredet, a katonai összekovácsoló tréning ötletével. Az alakulat és az elöljárók is támogatták ezt a kezdeményezést, hisz egy városi sportegyesületről van szó, és a rendezvény hozzájárul a honvédség és a civil lakosság kapcsolatának szorosabbá tételéhez. Az alakulat nem először rendezett ilyen jellegű programot. Az előző években a Győri Audi ETO KC és a Mosonmagyaróvári KC csapata töltött egy küzdelmes, de maradandó élményekkel teli napot a rakétaezred laktanyájában. Kedd délután pedig a férfiakon volt a sor.

Az ezred laktanyájában Könczöl Ferenc ezredes, az alakulat parancsnoka fogadta a sportolókat, s elmondta nekik: a számukra összeállított program kellő elhivatottságot, fegyelmet, kitartást, kimagasló fizikai és erőnléti állapotot igényel. Csapatként kell dolgozniuk, egymásért és a közös sikerért.

“Egy csapatépítő programnak nem is lehet más a célja, mint az összekovácsolás, egymást még jobban megismerni, jelen esetben extrémebb körülmények között teljesíteni, megfelelni, versenyezni, a határaidat feszegetni, küzdeni a másikért és a csapatért” – hangzott el a köszöntőben.

A labdarúgók ekkor még tudták mi vár rájuk, ám azt korán megtanulták, jobban járnak, ha a katonás fegyelmet komolyan veszik. Cseszregi törzszászlós – a kiképzés parancsnoka – keményen és igazságosan utasította csendre a srácokat, s ha kellett fekvőtámaszokkal nyomatékosította a parancsot.

A játékosok természetesen egyenruhába bújtak, hatástalanított gépkarabélyt, sisakot és gázálarcot is kaptak a feladatok elkezdése előtt. A tréning során rengeteg állomással, feladattal készültek a szervezők a laktanya sport- és akadálypályáján. Volt tényleg minden: gépjármű tolás, lőszeres láda cipelés, sebesültszállítás, kúszás, kézigránát dobás, tárazás, AK-63 D gépkarabély szét- és összeszerelés, akadálypálya leküzdés, légpuskalövészet, gázálarchasználat és az egyenruhás testületeknél elmaradhatatlan alaki foglalkozás. Tették mindezt úgy a srácok, hogy helyenként „tűzharcban” álltak az ellenerővel.

“Nagyon jó a hangulat, a feladatok kemények, de érdekesek” – kezdte Koltai Tamás, a csapat tapasztalt játékosa. “Tényleg csak úgy tudunk haladni, hogy segítjük egymást, összefogunk és fegyelmezettek vagyunk. Ez a feladat másként vesz igénybe minket, de szerintem velem együtt mindenki élvezi” – mondta Koltai kissé lihegve, hiszen éppen a gázálarcos kúszás után faggattuk.

Présinger Ádám is az egymás segítését és az egymásért küzdést emelte ki elsőként: “A hétvégi Budaörs elleni súlyos vereség után különösen szükséges volt a csapat felrázása és egy kicsit kizökkenni a megszokott edzésmódszerekből – kezdte Ádám. “Szerintem mindenki nagyon élvezi a feladatokat, még inkább összekovácsol minket.”




S valóban, a sportolóknak azt is el kellett fogadni: ha hibáznak, annak következményei vannak, nem csak az egyénre, hanem az egész csapatra nézve. „A fegyverem a kedvesem” című katona igazságot is gyorsan megtanulták, hiszen aki egy-egy feladat során elhagyta a gépkarabélyt, mindenkit büntetett: nyomták is a srácok a fekvőtámaszokat, a guggolásokat vagy éppen a futásokat. Sőt, a fiúk azt is megtanulhatták milyen, amikor saját maguknak építik fel azt a sátrat, ami alatt a csapatépítő tréning végén közösen fogyasztották el a vacsorájukat. Volt kis kavarodás, de végül közös erővel ezt a feladatot is leküzdötték.

A napot alaki foglalkozás és ezredesi köszöntő zárta. A Gyirmót FC Győr focistái sikerrel vették az akadályokat, így emlék oklevelet vehettek át az alakulat parancsnokától, s Cseszregi törzszászlós is megköszönte a részvételüket. A kiképzésért felelős katona egyébként nem kímélte a fiúkat, keményen és szigorúan hajtatta velük végre a feladatokat, amikor kellett humorral és fricskával is fűszerezte utasításait. Ha valakire, hát rá biztosan emlékeznek majd a gyirmóti labdarúgók!

Havassy Anna Katalin
Fotó: HAK