Győr+ Konyha

Szívesen

Fotó: Szarka Zsófi
Szarka Zsófi
2020.02.14. 10:10

Édes, habkönnyű, ismerős klasszikus rendhagyó formában. Szívecskeként is ugyanolyan szalagos marad mint a hagyományos fánk.

Sokkal egyszerűbb édesség ez, mint gondolnánk. Szépen működik és viselkedik, ha két dolgod betartunk: hagyjuk rendesen megkelni a tésztát és teszünk bele rumot! Sokan óvakodnak ettől a kelt, olajban sült fánktésztától, de én csupán egyetlen problémát vélek felfedezni vele kapcsolatban, hogy túlságosan édes-cukros illat lengi körbe majd a konyhát vagy a lakást. Ez azonban egy szerelmes hétvégén akár előny is lehet egy fánkhabzsoláshoz. Bármilyen formát használhatunk, csak éles legyen a széle, hogy szépen elvágja a tésztát.

Fontos: nem kell sodrófa hozzá, csak tenyérrel lapítjuk szét a kelt, habos tésztát!

Hozzávalók:

600 g fehér tönkölyliszt (+szórás a nyújtáshoz)

4 tojás sárgája

csipet só

2 csomag vaníliás cukor

2 ek eritrit vagy 2 ek cukor

6 dkg vaj (82% – szobahőmérsékletű)

1 citrom reszelt héja (bio)

60 ml rum

350 ml tej (2,8%)

40 g friss élesztő

Tetejére: lekvár, porcukor

Elkészítés:

Az élesztőt elkeverem a vaníliás cukor negyedével, hozzáöntöm a langyos tejet és egy kiskanál lisztet, 20 percig pihentetem meleg helyen, letakarva. Kézi mixerrel kikeverem a tojások sárgáját a vaníliás cukorral, a kristálycukorral vagy az eritrittel egészen fehéredésig (5 perc), majd hozzáadom a rumot, reszelt citromhéjat, csipet sót és kidagasztom a kimért 30 dkg liszttel, élesztős tejjel (2 dkg ment az élesztőbe). Lágy, könnyű tésztát kapok, ami már nem nagyon ragad, de csak amikor összeállt a kelt tészta, akkor adom hozzá a puha vajat. Duplán letakarva 20 percig pihentetem. Újra átdagasztom és 45 percig kelesztem, szintén letakarva.

Enyhén lisztezett felületre kiborítom, ujjnyi vastagra, kizárólag a két, enyhén olajos tenyeremmel, kilapítgatom. Éles (szívecske, virág vagy akár csillag) formával kiszaggatom, újra letakarom és még 30 percig kelesztem.

Közepesen forró zsírban sütöm, az eddig felül lévő részével lefelé teszem bele a zsírba úgy, hogy közben a hüvelyk és középső ujjammal összecsippentem a közepét (összeérjenek az ujjbegyek), majd lefedem 2 percre és közepes lángon sütöm. Amikor barnul az alja, megfordítom és fedetlenül 2 percig tovább sütöm.

Papírtörlőre szedem ki a fánkokat, majd amikor langyosra hűltek, őrölt eritrittel vagy klasszikus porcukorral szórom meg, a lyukakba pedig lekvárt teszek vagy csokoládéval csurgatom le.

Kapcsolódó témák: #Szarka Zsófi Konyhája |