Mutasd meg felemás zoknival!

Győr+
2019.03.21. 11:21

A Down-szindróma világnapján sokan felemás zoknit vesznek fel, hogy ezzel hívják fel a figyelmet: ők is ugyanolyan emberek, mint mi! Március 21-én a Down-szindróma világnapját tartjuk.

Az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet. Ezen a napon jellemzően olyan események zajlanak, amelyek felhívják a figyelmet a Down-szindrómások teljesítményére, és támogatják a függetlenségüket, önképviseletüket és döntési szabadságukat – olvasható a Wikipédián.

Az sem véletlen, hogy éppen március 21. az a dátum, amikor kiemelten gondolunk rájuk, hiszen a 21-es számmal utalnak a tünetegyüttes leggyakoribb okára, a 21-es triszómiára. A Down-szindrómások legnagyobb százalékánál ugyanis a genetikai rendellenességet az okozza, hogy hibás sejtosztódás miatt sejtjeik 23 kromoszómapárjának 21. tagja nem kettő, hanem három kromoszómából áll.

Honnan ered a felemás zokni viselése ezen a napon? 2015-ig kell visszakanyarodnunk, amikor is Brüsszelben dolgozó politikusok felemás zoknis képet posztoltak magukról. Maros Sefcovic, az Európai Bizottság akkori energiaunióért felelős alelnöke volt az első, akiről megjelent a fotó, amint zakó, nyakkendő és cipő nélkül áll az irodájában egy pár színes felemás zoknival a lábán. A kép futótűzként terjedt, s egyre többen csatlakoztak a kihíváshoz. Magyarországon hivatalos keretek között is sokan emlékeznek meg a világnapról, rendezvények sora hívja fel a figyelmet az elfogadásra és arra, hogy az ezzel a betegséggel élőket is ugyanolyan jogok illetik meg, mint a többieket.

A Facebookon működő Győrben nevettem, sztorizgattam zárt csoport tagjai úgy gondolták, egy emberként állnak a kezdeményezés mellé:

Ez olvasható a ma reggeli bejegyzésben, s azóta egyre csak gyarapodik a felemás zoknis fényképek száma.

Te is úgy döntöttél, hogy csatlakozol? Várjuk a felemás zokni fényképeket a Győr+ Média Facebook oldalán!

HAK