Rákász Gergely egy albérletben is élt volna kedvenc zeneszerzőjével

Győr+
2019.03.21. 15:20

Johann Sebastian Bach éppen 334 évvel ezelőtt született. Március 21-én rá emlékezik a világ, és e jeles évfordulót Győr is méltóképpen ünnepli a fantasztikus Rákász Gergely segítségével, a Széchenyi téren.

Kávészünet elnevezéssel 10 perces minikoncertekre csábítja a győrieket a Belvárosban a népszerű koncertorgonista, Rákász Gergely. A csütörtöki akció apropója mi más is lehetne, mint a barokk-kori német zeneszerző, Bach előtt való tisztelgés, hiszen 1685. március 21-én ezen a napon látta meg a napvilágot a komolyzene egyik meghatározó alakja, a protestáns egyházi zene jeles képviselője.

„Hosszú időn keresztül terjedt az a nézet Bachról, hogy ő egy nagyon szigorú, Isten felé forduló, állandóan feketében járó, morcos alak, de szerencsére az utóbbi 10 évben kezd oldódni ez a kép. Egyre több kutatás bizonyítja, hogy ő egy nagyon kedves, közvetlen, jó kedélyű személyiség volt, aki a családi rendezvények zömében az asztalon kötött ki hegedűjével” – kezdte a Győr+ Reggelben Rákász Gergely, aki a zeneszerzővel kapcsolatban számos legendás történetet el tud mesélni. Azt is elárulta, milyen érzéseket vált ki belőle az egyik legnagyobb orgonista muzsikája. „Fantasztikusan rendezett a zenéje, rám olyan hatással van, hogy jó értelembe véve kisimul az agyam, ha Bachot hallgatok.”


„Bach életével nagyon könnyen azonosulok, egy nagy rend és fegyelem jellemzi a zenéjét, Mendelssohn például egyszer azt mondta róla, hogy ha elpusztulna a világ, Bach zenéjéből újra lehetne teremteni, és ehhez az állításhoz én is tartom magam. Vele könnyen beköltöznék egy albérletbe, azt gondolom mindig elrakná maga után a zokniját, és elmosná a kávéscsészéjét” – tette hozzá nevetve Rákász Gergely. A győri születésű koncertorgonista tehetségét ismerve a szimpátia biztosan kölcsönös lenne, hiszen a zene szeretete és annak magas szintű művelése kétség kívül benne van Bachban és Rákász Gergelyben.

Gy.P.
Fotó: Marcali Gábor