Tárjuk ki Győr kapuit! – Fotók!

Győr+
2019.03.27. 15:15

Fogd meg és nyisd ki! - ezzel a felszólítással nyitotta meg Soproni Somlai Attila képzőművész: A Duna kapui című kiállítását a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatónője csütörtökön a Magyar Ispitában.

Az első kiállítótérbe belépve Győr Belvárosának emblematikus kapuit láthatjuk. Közelebbről szemlélve a festményeket felfedezhetjük a kapukon lévő apró fogantyúkat. Ezeket kinyitva aztán feltárul előttünk a kapu mögötti belső udvar, a lépcsőház, vagy éppen kitárul a kapu és egy-egy utcarészlet bukkan elő.

Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester köszöntő szavaiban kiemelte: „ezek a festmények megőrzik a múltunk és a jelenünk emlékeit, a festőművész megmutatja mindazt a szépséget, amire mi, győriek büszkék lehetünk”.

Soproni Somlai Attila a 90-es évek kezdete óta arat sikereket nagyszabású szürrealisztikus kompozícióival itthon és külföldön egyaránt. Ezúttal azonban egy interaktív kiállításon mutatja meg azokat a művészeti értékeket, amelyek itt Győrben is rendkívül fontosok, teszi ezt az architektúra világának kibontásával – mutatta be az alkotót Grászli Bernadett múzeumigazgató.

A festőművésztől megtudtuk, két évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a kapuk történelmi értékinek bemutatásával. Mint mondja, indíttatása két idézet volt. Az egyik Napóleontól származik: “Ne tétlenkedj, ha egy idegen városba vetődsz”. A másik pedig Jim Morrisontól, aki szerint „vannak dolgok, amiket ismer az ember, és vannak dolgok, amiket nem ismer, az ismert és ismeretlen között pedig ajtók vannak – ezek vagyunk mi.” Soproni Somlai Attila a saját elmondása szerint születése óta keresi az ismerős és ismeretlen közötti kapukat, a saját útját.

Elsőként szülővárosa Sopron kapuit festette meg, majd megyebeli városok érdekes ajtói következtek. A képzőművész elárulta, rengeteg fotót, rajzot készített, ezeket tanulmányozva döntötte el, végül melyek azok a kapuk, amiket megfest.

A kapuk tanulmányozása mindig is fontos volt számomra, érdekelnek a belső, rejtett udvarok és a külső terek. Győrben sok csodára bukkantam, a legkedvesebb számomra a Kisfaludy Károly Könyvtár bejárata.” Olyan kapukat is talált, amelyeket zárva tartanak, de kívülről csodálatosok, így ezek esetében nem a belső teret, hanem a környező értékeket mutatja be alkotásain.

Győr után, München és Stuttgart, majd Szentendre és Debrecen ikonikus kapuit tervezi megfesteni egyedi látásmódja szerint Soproni Somlai Attila.

A kiállítás április 21-ig látogatható, hétfő kivételével minden nap 10 és 18 óra között.

Földvári Gabriella

fotó: Marcali Gábor