Győr+ Konyha

Reggeli zöld

kezdő
Szarka Zsófi
2020.03.05. 07:00

Ismét a győri Vásárcsarnokban jártam, ahol újabb kis csodára bukkantam, tele vitaminnal.

Jóformán minden árust ismerek már, természetesen többségét csak látásból a győri piacokon. Vannak a nagyobb és kisebb kereskedők. A két tábornak nagyon eltérő a kínálata, de embere és szájíze válogatja, kinek melyik szimpatikus. Felfedeztem azonban egy bácsit, aki a kistermelők csoportját erősítette, kötött pulcsijában az egyik sarokban pakolászott. Tojást, savanyúságot és zöldeket árult. Odamentem kérdezősködni, hogy valóban ilyen jó áron van-e a bébi spenót, de meglepetésemre megkérdezte, hogy nem válthatnánk-e angolra. Így hát nyelvet váltottunk a beszélgetéshez és megtudtam, hogy a pultján nem a spenót a legérdekesebb tétel, hanem a fodros kel. Hatalmas tápértéke, vitaminforrása van, és akkor szedi le, amikor éppen eléri a 15 cm magasságot. Tovább mesélte, hogy a tojás pedig csak melléktermék, hiszen a tyúkjait azért tartja, hogy megegyék az el nem adott zöldet. Micsoda klasszikus körforgás! Amit lehetett, elhoztam tőle az eladásra kínált termékeiből, és azóta gyártom reggelire zöld turmix formájában. Egy szó, mint száz, úgy tűnik, indul a tavasz!

Bevásárló lista 2 pohár zöld turmixhoz:

1 marék fodros kel

1 marék spenót

fél marék rukkola

1 db banán

1 db hámozott alma

300 ml víz

fél citrom leve

3 db mandula (elhagyható)

Elkészítés:

A turmixgépbe mindig a folyadékokat öntöm bele először, azután a zöldeket és végül a gyümölcsöket. Szép fényesre turmixolom, és ha zavarónak találom a darabkákat, akkor egy szitán átszűröm. A hőtőben tárolom, általában 3 napi adagot készítek el egyszerre, másfél decilitert fogyasztva naponta. A mandula a tejet helyettesíti és egy kicsit krémesíti az ivólevelet, ezért szoktam pár szem magot vagy esetleg kevéske zabpelyhet hozzáadni.

Kapcsolódó témák: #Szarka Zsófi Konyhája |