Divatos és hangzatos a „pulled pork” étel, azaz tépett sertés. Egyre több burger és szendvics kapja meg töltelékként, de nem is tudjuk, hogy mennyire egyszerű is ez a húskészítés.
Valójában csak egy kis időzítés szükséges hozzá, és bármilyen kezdő, sőt, teljesen gyakorlatlan háziasszony vagy háziúr sikeres lesz ezzel a recepttel. Nincs más dolgod, mint követni a receptet és kivárni, amíg az étel elkészül. Ez egy lassú főzési folyamat, teljesen légmentesen lezárva, hogy a gőz kezelje a húst, aminek ettől hatalmas zamatmennyisége marad. Fontos, hogy teljesen sovány húsból készítsük ezt, a legideálisabb a sertés részei közül a lapocka, amit szépen körbeölelnek a zsírrétegek. Készíthetjük bármilyen más, csirke-, bárány- vagy marhahúsból is, ugyanilyen omlós végeredményt kapunk.
Bevásárló lista:
- 1,5 kg sertés lapocka
- 200 ml sör
- 300 ml víz
- 5 db babérlevél
- 2 szál sárgarépa
- 1 kisebb zeller
- 1 kisebb karalábé
- 1 db alma
- 1, 5 ek só
- 15 db egész fekete bors
Szükséges: lefedhető sütőbe való tál vagy magas falú sütőedény
Elkészítés:
A húst alaposan besózom minden porcikáján és egy pár órára vagy éjjelre a hűtőbe teszem, letakarva. Másnap magas falú sütőedénybe teszem vagy egy öntött vas, fedéllel rendelkező edénybe, amit betehetek a sütőbe szintén. Belehelyezek minden zöldséget meghámozva – ezeket a zöldségeket akármilyen más zöldekre is felcserélhetjük, de szerintem ezektől isteni -, majd a fűszereket és folyadékokat. Bevizezek egy sütőpapírt, ráteszem fedésnek, majd egy réteg alufóliát is, és ere jön a fedő. Amennyiben nincs fedő, még egy réteg alufóliát teszek és a széleit igyekszem minél légmentesebbre lezárni. A sütőt 140 fokra melegítem és 3.5 órára beidőzítem, hogy süljön meg szép lassan. Kilónként 2 órát számolok általában ezen a hőfokon.
Miután elkészült, míg forró, két villával „széttépem” és a szaftjával locsolom. A megmaradt zöldséges szaftból a fűszereket kiszedem, leturmixolom, vagy csupán a levét visszaforralom még 2 órán keresztül és vajat keverek hozzá. Tehát, bármilyen szószt készíthetek, de egy krumplipürével is tökéletes.
Fontos: A húst alaposan kell becsomagolni, hogy a gőz ne jusson ki az edényből!