Győri lány az Arnold Classicon

Győr+
2019.03.24. 14:35

Schwarzenegger is gratulált Vongsanti Babettnek.

Az Arnold Classic a Mr. Olympia után a világ második legnagyobb profi testépítő- és fitneszversenye. A viadalt Arnold Schwarzenegger, a sportág legendája, a világhírű színész szervezi meg minden évben március elején az USA-ban, Columbusban, Ohio államban. Arról, hogy a kiválaszottak közé mennyire nehéz európaiként bekerülni, mindent elmond, hogy az idei „model search” kategóriában a döntő 15 résztvevője közül 14 az Egyesült Államokat képviselte. Az egyetlen külföldi egy győri lány volt, Vongsanti Babett, aki végül minden várakozást felülmúlva a 4. helyen végzett.

Sokan már azt is nehezen hitték el, hogy bejutottál a döntőbe. Milyen út vezetett odáig, és hogyan élted meg a pillanatot, amikor megtudtad, utazhatsz Columbusba?

Januárban jelentkeztem a versenyre, az első körben fotókat kellett küldenem magamról. Nagyjából 1700 lány közül a szervezők választottak ki százat, akiket a legalkalmasabbnak gondoltak arra, hogy színpadra álljanak. Ezután internetes szavazás, és egy szakmai zsűri döntése alapján lett végleges a modell kategória mezőnye. Egy e-mailt kaptam arról, hogy bejutottam az Arnold Classicra, először el sem hittem, aztán örömömben csak ugráltam a szobában és kiabáltam.

Milyen felkészültség kell ahhoz, hogy valaki erre a versenyre eljusson?

Elég vékony lány voltam, és azzal a szándékkal mentem először edzőterembe, hogy egy kis izmot pakoljak magamra. A versenyzés egy éve kezdett komolyabban érdekelni, amikor a Cutler Fitnessben Lakatos Misi „Múmia” odajött hozzám, és megkérdezte, hogy lenne-e kedvem komolyabban foglalkozni ezzel. Tévhit, ha valaki azt gondolja, hogy a modellek kevesebbet edzenek, mint a testépítők. Heti hat súlyzós edzésem van, és hetente négy-öt kardiotréning. Az étkezésre kell talán a legnagyobb figyelmet fordítani, és a legkomolyabb fegyelmet is ez követeli meg. Az amerikai döntőre mindössze négy hetem volt felkészülni, ennek a duplája kellett volna ideális esetben. Egyébként nem vagyok az a típus, aki mellé egy hajcsár edző kell, elvégzem magamtól is a kemény munkát, de természetesen „Múmia” tanácsai mindig jól jöttek.

Milyen helyezést éreztél reálisnak, miután láttad élőben az ellenfeleket?

Én már azt hatalmas sikerként éltem meg, hogy kijutottam az Arnold Classicra, de úgy éreztem, hogy ha a Top10-be kerülök, az felér egy valóra vált álommal. Tartottam attól, hogy a többi lány hogyan viszonyul hozzám, az egyetlen nem amerikaihoz. Miután találkoztunk egy eligazításon, megnyugodtam, hiszen mindenki elképesztően kedves volt. Természetesen felmértem a riválisokat, és nagyjából én is arra a helyre tettem volna magam, ahol a zsűri döntése alapján végeztem. A negyedik helyezés így is felülmúlt minden várakozást. Óriási élmény volt testépítő legendákat látni a színpadon, és a saját döntőmben ugyanazon a helyen állni, ahol a legnagyobbak. Arnold Scwarzeneggerrel pedig közös fotó is készült.

Ezt hogyan sikerült összehozni? Köztudott, hogy őt nehéz ilyesmire rávenni.

Egy közös ismerős segített, így is komoly szervezés volt a találkozó mögött. Amikor meglátott, átölelt és azt mondta, hogy imádja a magyarokat. Életre szóló élmény volt ez a pillanat is.

Mik a terveid, pihensz, vagy folytatódik a versenyszezon?

Tavasszal pihenés, feltöltődés jön a sportban. Most végzek az egyetemen, így a tanulásra kell több energiát fordítanom, de aztán újra teljes erőbedobással tudok edzeni. Jövőre is ott szeretnék lenni az Arnold Classicon.

Győr+