Zacher: Nem mindegy, mi kerül a puttonyba

Győr+
2019.03.27. 18:39

Születésünk után egy képzeletbeli puttony kerül a hátunkra, amibe életünk első 20-22 évében a tapasztalatokat, a példaképeket, a pozitív vagy negatív hatásokat gyűjtjük össze – ezzel kezdte keddi előadását a győri Gárdonyi-iskolában az „ország toxikológusa”, dr. Zacher Gábor.

Az intézmény hetedik, nyolcadik osztályos diákjainak beszélt a drogokról és azok káros hatásairól. „Egy szülő kezdeményezésére láttuk vendégül a szakembert, hogy tanulóink egy kötetlen párbeszéd révén is többet tudjanak meg a hazai droghelyzetről és a rájuk leselkedő veszélyekről” – mondta Gecsei Kolos igazgató.

„Minden korosztályhoz lehet és kell is szólni a függőségekről, persze egyáltalán nem mindegy, milyen stílusban és formában” – hangsúlyozta a Győr + Televíziónak dr. Zacher Gábor és hozzátette, általánosságban nem híve a drogok totális tiltásának, minden szer más, mindegyiket másképp kell kezelni. „A mai kábítószerekről azt sem tudjuk, mit tartalmaznak, ezért ott valóban azt mondom, zéró toleranciát kell alkalmazni, míg az alkoholnál sokkal inkább a „harmadikat már ne” jó tanács lehet a járható út, a cigarettáról pedig pont én nem mondhatom, hogy soha ne gyújtsanak rá a fiatalok, hiszen magam is évtizedek óta szívom” – mondta a szakember.

Felvetette, hogy mi, magyarok sokkal jobban elfogadjuk az alkoholistákat, mint a drogfüggőket, pedig idehaza 800 ezer alkoholista él és 20 ezer kábítószerfüggő. „A túlzott alkoholfogyasztásba jóval többen halnak bele, mint a kábítószerezésbe, ezért mondom mindig, a mértéktelen és rendszeres alkoholfogyasztásra jobban oda kellene figyelni” – tette hozzá dr. Zacher Gábor, aki szerint legalább négyféle tényező befolyásolja, drogozik-e a gyerek vagy sem: az iskola, a tanár, a család és a kortársak meghatározóak. A legtöbb viszont az egyénen múlik, hogy ő mit akar, és mit tesz ennek érdekében.

Gy.P.
Fotó: O. Jakócs Péter