Körülbelül ugyanannyi figyelmeztetéssel, de a tavalyinál kevesebb bírsággal zárult az április 1-jén véget ért, országos élelmiszer-ellenőrzés - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn az MTI-vel.
A hatósági felügyelők a termelőket, az élelmiszer-előállítókat, a kereskedőket és a vendéglátóhelyeket keresték föl, 2420 ellenőrzés során több mint 13 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból, 188 esetben összesen 15 millió forint bírságot szabtak ki. A közlemény szerint leggyakrabban higiéniai és nyomonkövethetőségi hiányosságokat láttak, illetve előfordult az is, hogy a dolgozók egészségügyi alkalmasságának igazolásait nem találták rendben. A kifogásolható esetek aránya alacsony, mindössze 3,5 és 7 százalék közötti.
A szakemberek fokozottan figyeltek a népszerű szezonális termékekre, húsvéti élelmiszerekre. A medvehagyma-forgalmazóknál nem találtak sem nyomonkövethetőségi, sem jelölési vagy minőségi problémát, az ellenőrzött sonkákban viszont gyakori volt az engedélyezettnél magasabb sótartalom, néhány tormakészítményben pedig a kén-dioxid-tartalom haladta meg a maximumértéket. A laboratóriumi vizsgálat alapján kifogásolt termékek miatt hatósági eljárás kezdődött – tették hozzá.
Illusztráció: depositphotos.com