Győri Édes – Pünkösd Dunán innen és Dunán túl
Dr. Vehrer Adél magyar néprajzkutatóval, a Széchenyi István Egyetem docensével beszélgettünk Pünkösdi népszokásokról, és hagyományokról, Dunán innen és Dunán túl.
Dr. Vehrer Adél magyar néprajzkutatóval, a Széchenyi István Egyetem docensével beszélgettünk Pünkösdi népszokásokról, és hagyományokról, Dunán innen és Dunán túl.
Május 27-én nótadélutánra, 28-án egészség és sportnapra, 31-én pedig májusfa kitáncolásra várják az érdeklődőket Gyirmóton, illetve Ménfőcsanakon. A programok támogatója Szabó Jenő önkormányzati képviselő, aki maga is nagyon tiszteli a magyar hagyományokat.
Idén is felállították a Honvéd Ligetben a remény fáját a Városi Diákfórum képviselői. Színes szalagjain a fiatalok kívánságait fújja a májusi szél egészen a hónap végéig.
Javában tart Gyirmóton az Aranyhal Szabadidőközpontban a 11. Halászléfőző Verseny, amelyen idén 20 csapat méri össze tudását. Rengeteg programmal készültek a szervezők, így a finom fogások mellett muzsikaszó kíséri az egész napos, hagyományőrző rendezvényt, sőt számos újításnak köszönhetően a gyerekek sem unatkoznak a festői tópart környezetében.
Az egyik legszebb régi szokásunk a májusfa állítás. Elsősorban a természet megújulását, virágba borulását jelképezte, de széleskörben elterjedt az udvarlás szimbólumaként is. Manapság sajnos ezt a hagyományt már kevesen őrzik, ám most bárki felidézheti a Marcal Tánc- és Népművészeti Egyesület segítségével.
A májusfa, vagy régiesen májfa, a természet újjászületésének szimbóluma és több évszázados hagyománya van a magyar kultúrában is. Általában csoportba szerveződve állították a legények a lányoknak, az éj leple alatt. A Marcal Tánc- és Népművészeti Egyesület ezt a hagyományt szeretné idén feléleszteni méghozzá úgy, hogy azt bárki láthassa.
Kiskunsági préselt malacarc elnevezésű ételével a fülöpszállási Kígyósi Csárda Székekpuszta Ifjai nevű csapata nyert a Magyarország étele 2023 szakácsverseny döntőjében szombaton Felcsúton.
Győrben fogalommá vált a gombakrémes melegszendvics, amelyet Pető István, Venesz József-díjas mesterszakács alkotott meg és tálalt először. Azóta eltelt vagy 40 év, és az Arrabona Ételbár is bezárt. Viszont lelkes győri vendéglátósok nem hagyják feledni azt az ízt, amelyért oly sokan rajonganak. Tóth László is azt vallja: meg kell őrizni a múltból, ami igazán a miénk.
2023-ban nem hozta meg a fagyot Piroska sem. Eleink időjárásjelző napnak tartották január 18.-át. A népi megfigyelések szerint ugyanis, ha ilyenkor fagy, még negyven napig kitart a hideg, ellenkező esetben közeleg a tél vége.
Az év utolsó napján a Hétcsillag Kultúrális és Sport Egyesület régi hagyományt elevenít fel 13. alkalommal a barokk városban.