Szentiváni szüreti nap
Szeptember 23-án Győrszentivánon, a Molnár Vid Bertalan Művelődési Központ díszterén szüreti napot rendeznek.
Szeptember 23-án Győrszentivánon, a Molnár Vid Bertalan Művelődési Központ díszterén szüreti napot rendeznek.
Az augusztus 20-át követő hétre jósolják a szüret kezdetét a Pannonhalmi Borvidéken. Tavaly a szárazság, idén a sok csapadék okoz gondot a környék borászainak.
Győr-Moson-Sopron megyében a Soproni és a Pannonhalmi borvidéken már meg is megkezdődött, máshol készülnek az idei szüretre, a korai érésű szőlők esetében már a mustot érlelik a pincékben. A szőlő levének erjedésekor mustgáz keletkezik, amely nem megfelelő körülmények között komoly veszélyt jelent.
A szokásosnál korábban, de most is az Irsai Olivér fajta szedésével elkezdődött a szüret a Pannonhalmi Borvidéken.
Győr egyik legnagyobb gyümölcsösében múlt héten már elkezdték szedni a meggyet. Most még csak a korai fajtákat szüretelik, de úgy tűnik hogy a később érő meggytermés is bőséges lesz. Június közepétől már a cseresznye is beérik, amelynek minősége szintén kiváló.
Mintegy kéthetes csúszással indulhatott meg a szüret Győr szőlőskertjében, a Pannonhalmi borvidéken. A borászok ennek ellenére megfelelő mennyiségű és ígéretes minőségű termésben reménykednek.
Országszerte, így a régióban is javában zajlik a szüret. Sőt, igazán most kezdődik csak el a nagyobb területen fekvő fajták leszedése. Az Irsai Olivér és a szürkebarát azonban már a pincékben erjed. Az erjedés során felszabaduló színtelen, szagtalan szén-dioxid halálos veszélyeket rejt.
Megkezdődött a szüreti időszak, fokozottan kell figyelni a mustgáz veszélyeire - hívta fel a figyelmet Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Facebook oldalán.
Elkezdődött, sőt az első etapja már le is zárult az idei szüretnek a Pannonhalmi Borvidéken. A korán érő Irsai Olivért már betakarították a szőlősgazdák és a minőségére sem lehet panasz, ám az elmúlt időszak heves esőzései nem tesznek jót a későn érő fajtáknak. A borászok napsütéses őszre vágynak.