Együnk tojást!
Október második péntekén ünnepeljük a tojás világnapját. Legalább ezen a napon együnk tojásos ételeket!
Október második péntekén ünnepeljük a tojás világnapját. Legalább ezen a napon együnk tojásos ételeket!
Csütörtöktől szombatig Győr ad otthont a Táplálkozástudományi Társaság éves vándorgyűlésének. A szervezetet 1967-ben alapították. Célja, hogy a társadalmat a helyes táplálkozás irányába terelje, hiszen ez az egészségünk alapja.
A győri önkormányzat WHO Egészséges Városok Programirodája ősszel folytatja a lakossági szűrőprogramját az Egészség-Piac elnevezésű rendezvénysorozatot.
Az emberiség évezredek óta foglalkozik tartósítással, hiszen enélkül élelmiszereink tönkre mennének. Polgár Judit dietetikus néhány olyan dologra hívja fel a figyelmünket, ami minden háziasszonynak segítség lehet a befőzési idény kellős közepén.
A kánikulában rengeteget beszélünk a megfelelő folyadékbevitelről, és arról, hogy ilyenkor érdemes kímélni a szervezetünket a nehéz ételektől. De vajon mi a jó választás, és mennyi az annyi, ha vízivásról van szó? Ennek jártunk ma utána a Győr+Reggeliben.
2023. október 5. és 7. között Győrben tart konferenciát a Magyar Táplálkozástudományi Társaság. Az eseményen orvosok, dietetikusok, kutatók, élelmiszertechnológiával és marketinggel foglalkozó szakemberek vesznek részt. Dr. Dézsi Csaba András polgármester ebből az apropóból a városházán fogadta dr. Rurik Imrét, a Magyar Tudományos Akadémia doktorát, a Magyar Táplálkozástudományi Társaság elnökét, illetve Antal Emese dietetikust, szociológust, a Magyar Táplálkozástudományi Társaság titkárát.
Amióta széles körben használják a konyhában a mikrohullámú sütőt, sokan gyanakszanak arra, hogy a sütő által kibocsátott sugárzás elpusztíthatja az élelmiszerekben és a zöldségekben levő tápanyagokat.
Dinamikusan, 22 százalékkal emelkedett tavaly a növényi alapú termékek közül a sajt, a hűtött desszert és puding, a jégkrém, tej, tejszín, tejszínhab és joghurt helyettesítésére használt élelmiszerek forgalma Magyarországon - írja hétfői számában a Világgazdaság.
Az utóbbi évtizedben, de különösen az elmúlt néhány évben fordult a tudományos érdeklődés és kutatás a zöldövezet testi-lelki egészségre gyakorolt hatása felé. Ennek kettős oka is van: egyrészről kiderült, hogy a civilizációs betegségek (túlsúly, magas vérnyomás, cukorbetegség, magas vérzsírszintek, illetve egyes hormonális megbetegedések) számának rendkívüli megnövekedése összefüggésben áll az életmóddal, mely egyre inkább eltávolodik a természettől, másrészről éppen ezen problémák gyógykezelésében egyre nagyobb teret kapnak az életmód-terápiák, mint például a táplálkozásterápia és a mozgásterápiák.
A mondás szerint „reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár, és vacsorázz úgy, mint egy koldus”. A mindennapokban szinte nem is gondoljuk, milyen nagy szerepe van a táplálkozásnak és az étkezésnek abban, hogy alvásunk pihentető-e vagy sem. Az étkezés egyrészről nem választható el a napi időbeosztástól és az életritmustól, másrészt bizonyos ételeket és tápanyagokat fontos bejuttatni szervezetünkbe ahhoz, hogy ne álljon fenn olyan hiányállapot, mely a pihentető alvást kedvezőtlenül befolyásolná. És a másik oldalt is figyelembe kell venni: vannak ugyanis olyan ételek, melyek fogyasztását kifejezetten kerülni kell, ha nyugodt alvásra vágyunk.