Győr+
2016.06.23. 16:17

1956 – A forradalom titkos művészetéről nyílt kiállítás a Nemzeti Múzeumban

Mintegy 300, a megtorlástól való félelem miatt sok esetben hosszú ideig rejtőzködő képzőművészeti műalkotást vonultat fel a Magyar Nemzeti Múzeum (NMN) Rejt/Jel/Képek'56 - A forradalom titkos művészete című új kiállítása, amely csütörtökön nyílt meg Budapesten.

Prőhle Gergely nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár a forradalom 60. évfordulója előtt tisztelgő tárlat megnyitóján úgy fogalmazott: a kiállítás rámutat, hogy a művészet segít megérteni a történelmet, a hősiességet, a célokat, amelyekért elődeink saját életük kockáztatásával küzdöttek.

Schmidt Mária, az 1956-os emlékév kormánybiztosa, a kiállítás létrejöttét támogató 1956-os Emlékbizottság társelnöke hangsúlyozta, hogy 1956 egyetemes jelentőségű esemény volt, az első és egyetlen olyan szabadságharc a kommunizmus ellen, amelynek kizárólag politikai célkitűzései voltak.

Csorba László, a múzeum megbízott főigazgatója arról beszélt, hogy a tárlat nem csupán két hét drámai küzdelmét mutatja be, hanem az örökségét is, amellyel együtt kell élnünk.

 

(MTI)

Fotó: mnm.hu