A nyár egyik slágere a jegeskávé, sokféleképpen lehet elkészíteni. Ízlés dolga, van, aki fagyival, van, aki csak jéggel szereti. De vajon milyen az igazi jegeskávé, s mivel ronthatjuk el, de nagyon? A válaszokat Lucával és Patrikkal kerestük.
Iványi Luca és Bánhegyi Patrik a belvárosban üzemeltetnek kávézót, s ahogy mesélték, a jegeskávét már májustól keresik a vendégeik. „Tavasztól őszig nagyon sok adag jegeskávé fogy” – kezdte Luca. „Eredetileg cold brew-nak nevezik, ami főzésében is különbözik, hiszen maga a szó is hideg főzetet jelent. Magyarországon leginkább a melegen lefőzött és jéggel vagy vaníliafagyival lehűtött jegeskávékat kérik. A fagyival szervírozott verziót inkább frappénak nevezik.”
Patrik szerint a jegeskávé lelke egy minőségi, frissen főzött eszpresszó, ebben nem lehet kompromisszumot kötni. A legnagyobb hiba az lehet, ha valaki lefőzi előre a kávét, megvárja, míg kihűl vagy hűtőszekrénybe teszi. „Itthon leginkább a vaníliafagylaltos kávé a divatos. A fagyi eleve jólesik, a kávé pedig az élénkítő, frissítő hatása miatt népszerű. A hideg tej, a fagylalt és a tejszínhab miatt már-már desszertnek is beillik” – fogalmazott a fiatalember.
Főleg, mert gyakorlatilag olyan cukorsziruppal ízesíthetjük, amilyennel csak megkívánjuk: lehet csokiöntet vagy éppen gyümölcsös, a jegeskávé mindent elbír. Friss, savanykás gyümölcsdarabokkal is érdemes kipróbálni. Ám vigyázzunk, csak óvatosan cukrozzuk!
„A fagyis, habos, ízesített verziót inkább a hölgy vendégeink kérik – mondta Luca. – A férfiak szívesebben fogyasztják jéggel, sőt Patrik egyik nagy kedvence a tonikos jegeskávé. Mindenki azt hiszi, hogy keserű végeredményt kapunk, ám sokkal inkább egy extra módon üdítő nyári italt.” Ennek receptjét Nagy Eszter konyhájából olvashatjátok!
Tapasztalataik alapján az alkoholos kávés koktélok is egyre népszerűbbek, a whiskey különösen passzol a feketébe, ahogy az amaretto likőr vagy a minőségi rum is. „A magyarok szeretik a hagyományokat, de egyre nyitottabbak az újításokra is. A jegeskávé örök kedvenc, ez tény. Azt már a vendég döntheti el, hogy fagyival, tejjel és habbal vagy pedig feketén, jó sok jéggel kérik-e. Egy biztos: az ízorgia és felfrissülés garantált!” – zárta a kávézásban igencsak jártas pár.
Havassy Anna Katalin
Fotó: O. Jakócs Péter