Az ünnep ízei
A sajátos ízvilág adja a különlegességét ennek a karácsonyi menünek. És nem utolsó sorban a gyors és könnyű elkészítési mód is háziasszonybaráttá teszi az ünnepi készülődésben.
Currys-kókusztejszínes rákleves
Hozzávalók:
200 g rákfarok
100 g újhagyma
150 g reszelt répa
150 g mungóbab-csíra
100 g rukkola
20 g zúzott fokhagyma
20 g currypor
50 ml szójaszósz
500 ml kókusztejszín
500 ml víz
1 db lime
1 marék friss koriander
200 g rizstészta
só
Tipikus ötperces leves a rohanó karácsonyi készülődés idején. Gyors, azonban szívmelengető.
A vizet a kókusztejszínnel, szójaszósszal, curryvel, fokhagymával és sóval jól felforraljuk. Amíg a levesalapunk felmelegszik, kifőzzük a rizstésztát, és külön serpenyőben épphogy lepirítjuk a rákokat.
A tésztát egyenlő arányban négy mélytányérba osztjuk. Ugyanígy teszünk a reszelt répával, az aprított újhagymával, a csírával, a pirított rákokkal és minden tálat felöntünk a forró currys alappal.
Tetejére halmozzuk a rukkolát, a koriandert és lime-mal kínáljuk.
Aszalt szilvával töltött baconos csirkemell gyömbéres répakrémmel
Hozzávalók a csirkemellhez:
4 db fél csirkemell
12 db magozott aszalt szilva
1 dl desszertbor
150 g bacon szeletelve
Hozzávalók a répakrémhez:
1,5 kg répa
30 g reszelt gyömbér
só
bors
30 g cukor
300 g vaj
A szilvákat egy éjszakára a borba áztatjuk, hogy megszívja magát. A csirkemelleket vékonyra klopfoljuk, majd a szeletelt baconre helyezzük és aszalt szilvával együtt háztartási fólia segítségével szorosan feltekerjük.
A répákat feldaraboljuk, kevés olajon a cukorral megkaramellizáljuk és annyi vízzel felöntjük, hogy ellepje. A feltekert csirkemelleket a répák tetejére helyezzük, hogy amíg a répa puhul, azok meggőzölődjenek. Körülbelül 20-25 perc elteltével a csirkemelleket kivesszük hűlni, majd a répákat puhulásig főzzük és végül a reszelt gyömbérrel, sóval és vajjal összeturmixoljuk.
A langyosra hűlt melleket óvatosan kicsomagoljuk és forró serpenyőben addig pirítjuk, amíg a bacon ropogós nem lesz. Öt perc pihentetés után a húsokat felszeleteljük, és a répakrémmel együtt tálaljuk.
Fahéjas-nugátos házi krémes
Hozzávalók a tésztához:
1 csomag leveles tészta
2 db sütőpapír
5 dkg vaj
10 dkg porcukor
Hozzávalók a krémhez:
1 tk. fahéj
300 g nutella
300 g mascarpone
Mindkét sütőpapír egyik felét megvajazzuk, egyikre rátesszük a nyers leveles tésztát és a másikat felülről ráhelyezzük, majd a tésztát a sütőpapírral együtt két tepsi közé helyezve 180 fokos sütőben körülbelül 20 percig sütjük. Amikor a tészta majdnem kész, a felső tepsit és a sütőpapírt levesszük, az egészet porcukorral megszórjuk és a tésztát addig visszatesszük a sütőbe, amíg a cukor rá nem karamellizálódik. (Ha lehet, kapcsoljuk a sütőt grillező funkcióra.)
A krémhez a mascarponét a nutellával és a fahéjjal alaposan elkeverjük, majd az egészet habzsákba töltjük.
A kihűlt tésztát tetszőlegesen felszeleteljük és a krémmel rétegezve kínáljuk.