Cannes-ban is aratott a magyar rosé

Győr+
2014.07.10. 13:05

A neszmélyi Szöllősi Mihály kitűnő nedűje egymás után gyűjti be a sikereket.

Az Európai Borlovagrend Győri Legátusának legutóbbi találkozóján örömünnepet tartottak a tagok. Egyik borászuk, Szöllősi Mihály ugyanis újabb elismeréssel gazdagodott nemrégiben, a franciaországi Cannes-ban. A neszmélyi 2013-as rosé cuvée, a beérkezett 960 borminta közül bekerült a legjobb hatvanba, így a magyar, gyümölcsös finomság aranyéremmel térhetett haza.

 

 

„A szakácsok azt mondják, hogy egy igazán jó étel 85%-ban az alapanyagon múlik. Én borászként azt vallom, hogy egy jó bor 95%-ban az alapanyagon múlik. Nagyon jó minőségű szőlőt sikerült szüretelnünk a 2013-as évben, és azt nem is rontottuk el, hiszen a borász hozzátenni nem tud, csak meg tudja őrizni a gyümölcs értékét. Mindent megtettünk, ami tőlünk telt” – árulta el portálunknak Szöllősi Mihály, a Szöllősi Pincészet ügyvezetője, majd hozzátette, hogy a többszörösen díjazott rosé a sikerét a jó házasításának is köszönheti. „Egy házasított bor mindig több, mint egy fajta bor. A miénk egy cabernet sauvignon-ból, merlot-ból és kékfrankosból készülő rosé. Nagyon szép illatokat sikerült megőriznünk benne” – mondta a borász.

 

 

A bor gyümölcsösségét, frissességét pedig a szakma is elismeri, hiszen a francia siker mellett jó néhány kitüntetéssel büszkélkedhet a nedű. Aranyérmet kapott például az újborok versenyén, az országosan jegyzett Miklós-napi versenyről is aranyéremmel távozott, de borának választotta a Magyar Tudományos Akadémia, mitöbb, a rangos VinAgoráról is aranyérmet hozott el a rosé. „Egyetlen probléma van csak ezzel a roséval, mégpedig az, hogy nagyon gyorsan fogy. Legalább ugyan ilyen jó minőségű bort kell készítenünk az idei esztendőben is, de elképzelhető, hogy kevesebb mennyiségben. Megvan a technológiánk mindehhez, hiszen tudjuk, hogy miért lett ilyen, bízom a legjobbakban, már csak azért is, mert nagyon jó évjáratnak ígérkezik az idei is. Az időjárás mindenképpen mellettünk állt az utóbbi időszakban, sikerült megvédenünk a szőlőt, szép egészséges, így minden feltétel adott ahhoz, hogy megismételjük a sikereket” – zárta beszélgetésünket a szakember.

 

Szöllősi Mihály egyébként a bornapokra is elhozza díjnyertes borát, így a győriek is megkóstolhatják majd a nemzetközi hírű specialitást.

 

Csapucha Adrienn

Fotó: Marcali Gábor