Győr+
2017.10.16. 13:46

Cserepes, savanykás és ruganyos – a jó kenyér ismérve

Öreg bútorok, régi receptek, fával fűtött kemence, azaz minden, ami a régmúltat idézi. A péktermékeknek külön történetük van. Itt még kézzel dagasztanak, tepsiben sütnek és nyújtják a rétest. A kenyér világnapját ünnepelte a tavalyi nyílt legnagyobb Pedro Pékség Győrben.

 

Sokak számára már jól ismert márka a Pedro, hiszen megtaláljuk azt, amit minden pékségben keresünk: márványos pozsonyi kifli, sok sajttal szórt stangli és vert kenyér, amiben pityóka, azaz krumpli is van, hogy egy hétig is puha maradjon. Vajda Péter, ügyvezető látogatásunkkor elmondta: 12 éves korában kezdődött a szerelem, hogy milyen csoda készülhet a kezünk alatt némi lisztből és vízből, de ami leginkább a szakmában tartotta az a kóstolók arca, mikor beleharapnak a pékáruba és elmosolyodnak.

Az üzlet is pont erre az ideológiára épült, hogy ne csak kenyeret faljunk, de finom, jó kenyeret ehessünk. A recepteket Ő maga keresi az idős néniktől és addig kutatja, amíg tökéleteset nem talál. Mindezt nem félti, hanem betanítja pékjeinek és ezt kínálja vendégeinek. A legutóbb nyílt, általuk nevezett „Nagypedró” a kenyér világnapjára még több látványossággal várta a felnőtteket és a gyerekeket. Negyven méteres kenyeret sütöttek. A főpék, Mészáros Róbert előadást tartott a jó kenyérről, amit kisiskolások hallgattak, majd az apróságok játszottak, táncoltak.

Az üzlethelyiség nem csak az alsó szinten található közösségi térrel rendelkezik, ahol randevúk, üzleti megbeszélések és korai reggelik zajlanak, hanem a felső szinten szerdánként néptáncoktatás várja a kicsiket és nagyokat egyaránt. Állandó kukoricahomokozó mellett meghirdetett programok – a perecsütés, kenyérsütés – is színesítik a hétköznapokat. A cél nem más, mint a hagyományaink őrzése és megismertetése.

Vajda Péter és csapata nem elégszik meg a mával, minden másnap jobbat és finomabbat szeretnének nyújtani vásárlóiknak, pont úgy, ahogy édesapja kért „kőttet”, azaz kelt tésztát a tejesleves mellé édesanyjától, aki minden alkalommal valami újat és finomabbat tett az asztalra.

 

Szarka Zsófi