![](https://www.gyorplusz.hu/wp-content/uploads/2019/05/csirkespite_kezdokepimg_0638.jpg)
Az egyik kedvenc levesemhez - a parázsolt krumplileveshez, amit anyukám készít - minden esetben sós kalács vagy lepény dukál. Én most egy sós pitét készítettem, amit harapni lehet hozzá és jól is laksz vele.
Nem is tudom már, milyen régi lehet ez a leves recept, de azt igen, hogy a hagymás olajon egy kicsit meg kell futtatnod a krumplit, ezért a neve: parázsolt krumplileves. Ez adja az igazán finom ízét, amit az évek során még egy szál répával bővítettünk, hogy még édesebb legyen a leve. A pite pedig izgalmas és természetes. Már eleve attól, hogy sült, szálas csirkehús van benne, spenót, amit tejfölös-tojással öntök fel. Szerintem rendkívül ügyes kis töltelék, ha quiche-be, ha egy tésztára vagy egy pitébe is teszed. Én két nagy csirkecombot sütöttem, de a városban már több helyen kapható finom, sült csirke, abból is szoktam készíteni, ha kevesebb időm van erre. Csupán megveszek egy fél csirkét, hazaviszem, bekeverem és gyúrok egy tésztát, majd 1 óra múlva ebéd van az asztalon. Szombati ebédnek vagy hétköznapi vacsorának szoktam leginkább bevetni, mert nagy adagot készítek az én óriás, 30-cm-s piteformámban, és variálhatom bármivel. A barátnőim készítették már leveles tésztából, a pitét én pedig rozslisztből is, tehát választható.
Bevásárló lista:
500 g sült csirke
3 db tojás
300 ml tejföl
200 g leveles spenót
1 gerezd fokhagyma
fél kk őrölt bors
1 kk só
Tésztaalj (használhatsz leveles tésztát is)
150 g hideg vaj
200 g finom búzaliszt (tönkölyből 220 g)
1 kisebb tojás
1 kk tejföl
csipet só
Elkészítés
1. A tölteléket készítem el először, amihez a spenótot, ha friss, ha fagyasztott, 1 ek olajon megfonnyasztom 3-4 perc alatt, amihez a végén hozzáreszelem a fokhagymát. A csirkét villával szétszálazom és összekeverem a spenóttal. Egy másik edényben kikeverem a tejfölt, tojást, sót, borsot és mindent összevegyítek.
2. A tésztához a vajat, a lisztet, a sót gyors mozdulatokkal elmorzsolom, de a késes robotgépben még gyorsabb lett volna, csak a mosogatást spóroltam most meg. Hozzáadom ezután a tojást, tejfölt és gombóccá gyúrom. Minimum 1 órára visszateszem a hűtőbe.
3. Nyújtásnál már eleve a sütőpapíron nyújtom akkora formára, amekkora a sütőformám. A tészta hideg, ezért a sodrófával ütök rá kettőt, hármat, hogy a vaj szerkezetét összetörjem, majd kinyújtom.
4. Kibélelem a sütőformát a tésztával, villával megszúrogatom, beletöltöm a masszát, majd előmelegített, 180 fokos sütőben 45 percig sütöm. Szeletelés előtt kicsit kihűtöm és a leves mellé tálalom.
#SzarkaZsófi