Amikor az embernek egy nagy láda cukkinit kell feldolgoznia, hirtelen rendkívül kreatív lesz. Pont, mint ezzel a vegetáriánus fogással.
Azt vettem észre, szintén húsevő társammal egyetemben, hogy a vegetáriánus napok bevezetése igen jó hatással van ránk. Leginkább nyáron egyszerű ezt betartani, mert nagyon sok zöldség van és ízesek is. Nem vagyok híve a teljes vegetáriánus, vegán életmódnak, ahogy a nagy mennyiségű húsfogyasztásnak sem, éppen ezért váltogatom. A zöldségek áttisztítják a szervezetet, a gyomrot magas víztartalmuk miatt kímélik, és az emésztés pedig pillanatok alatt megtörténik. Nem csodálkozom, ha a tojásos leves és grízes tészta kombinációja nem a legjobb párosítás a húsevőknek, de vannak nagyon ízes, laktató és finom vegamenük. A húsban lévő fehérje fontos és tápláló, de vannak olyen típusú hüvelyesek, mint a bab, amiben kevés kalória, ám sok fehérje van. Ennek fogyasztása több energiát és kevesebb plusz kilót jelent majd. A tócsnit nálunk Felvidéken nagy, palacsinta méretűre készítik és görhönynek hívják, a szlovákok pedig különböző ragukkal töltik. Érkezem majd az eredeti pulyka szoté töltelékkel is, de most egy vörös babos verziót készítettem sok hagymával és fokhagymás cukkini tócsnival.
Bevásárló lista 10 nagy lepényhez:
2 kg cukkini
250 g liszt
150 ml tej
2 db tojás
1 gerezd fokhagyma
50 ml olaj a sütéshez
Töltelék:
1 konzerv bab
2 fej lila hagyma vagy póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
3 ek olívaolaj
1 kk bors
1 kk bazsalikom
1 kk só
1 kk cukor
70 g sűrített paradicsompüré
Tetejére: tejföl, sajt, chili
Elkészítés:
1. A cukkinit hámozva – vagy a nélkül is lehet – lereszelem, besózom 1 ek sóval, majd állni hagyom 10 percig. Kicsavarom belőle a vizet, kiöntöm, a cukkinihoz hozzáadom a tojást, tejet, lisztet, reszelt fokhagymát és összekeverem. Kevés olajon, forró serpenyőben nagy lepényeket sütök belőle.
2. A babraguhoz olajon megpirítom a hagymát, majd a fokhagymát, paradicsomot és a babot. Magas lángon dolgozom, hogy minden piruljon, de csupán 5-7 percig. Hozzáadok fél dl vizet, a paradicsompürét és lefedve, kis lángon 5 percig főzöm.
Tálalás előtt egy kis chilivel szórom meg a ragut, majd a félbehajtott lepényekbe töltöm, lereszelem sajttal és tejföllel kínálom.
#SzarkaZsófi