Édes, krémes burgonya
Az édesburgonya, más néven batáta mostanában rendkívül népszerű és felkapott lett. Neve ellenére rendszertanilag nem rokona a burgonyának, csak a gumójának alakja hasonlít rá. Íze hasonlít a sütőtökére, viszont nem annyira vizes, így stabilabb krémet lehet belőle készíteni. Keményítőtartalma alacsonyabb a sima burgonyáénál, így ha megfelelő módon készítünk belőle chipset, akár napokig is ropogós maradhat. Közkedvelt a diétázók, illetve a paleolit diétát követők körében.
Szűzpecsenye vaníliás édesburgonyakrémmel
Hozzávalók:
800 g szűzpecsenye
só
olaj a sütéshez
1 kg édesburgonya
200 g vaj
1 rúd vanília
só
50 g cukor
Az édesburgonyát kockákra vágom és a cukorral, valamint a vanília kikapart magjaival együtt felteszem főni. Mikor az egész megpuhult, vajjal alaposan összeturmixolom és utólag sózom. A szűzpecsenyét lehártyázom, az inakat eltávolítom, majd enyhén besózom. Tűzforró, enyhén olajozott serpenyőben alaposan körbesütöm, majd további 8 percre 160 fokos sütőbe helyezem. Felvágás előtt 5 percet pihentetem és a selymes burgonyakrémmel tálalom.
#CreativeChef