Elkészült a Kenyérfesztivál péksütije – Recepttel!

Győr+
2019.08.28. 13:48

A felkelő nap kenyere elnevezésű péksüteménnyel várta Szarka Zsófia, gasztroújságíró, a Győr+ Konyha szerzője a XVII. Euroregionális Kenyérfesztivál és Kézműves Találkozó sajtótájékoztatójára érkező vendégeket a Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában szerdán.

A fesztivál péksüteménye krumplis-szalonnával töltött kelt tészta, amelynek kinézete a Kenyérfesztivál logoját szimbolizálja. A jelenlévők körében nagy sikert aratott tészta receptjét a cikkünk végén találják a háziasszonyok.

A felkelő nap kenyere Szarka Zsófi konyhájából

Prof. Dr. Lakatos István a kamara Kézműipari Tagozatának elnöke hangsúlyozta, az indián nyár első hétvégéjén, szeptember 8-án immár 17. alkalommal, és negyedszer a „Védd a helyit, vedd a kisalföldit” termelői piaccal közösen rendezik meg a Dunakapu téren az eseményt. Idén tíz sütőipari vállalkozás, köztük Erdélyből és Szlovákiából érkező magyar pékségek mutatkoznak be. A kézművesek közül elsősorban győri és megyei alkotók mutatják be munkáikat, többek között fafaragó, mackókészítő, gyöngyékszerfűző és kékfestő mesterekkel is találkozhatnak a térre kilátogatók.

Dr. Lakatos István a környezetbarát fesztivál-táskát is bemutatta

A fesztivál természetesen a szakmának is szól, ezúttal is megválasztják a fesztivál kenyerét és kiflijét. A pékek kenyér, finom pékáru és díszmunka kategóriában mérkőznek meg. A szakképző iskolák diákjai „Egy város ezer élmény” témakörben készíthetik el díszmunkáikat. A benevezett termékeket független zsűri minősíti és bírálja el.

Háttérben a Belvárosi Betyárok, akik ízelítőt adtak koncertjükből

Sándorfi Róbert az önkormányzat Kulturális, Sport és Városmarketing Főosztály vezetője szerint fontos, hogy helyi termelők friss áruit fogyasszuk és helyi kézművesek portékáit vásároljuk. Ez a rendezvény jó alkalom arra, hogy megismerkedjünk velük, és jó alkalom a közösségi együttlétre is.

A finom ízek mellett a jó hangulatról az Aranykapu Zenekar, majd a Belvárosi Betyárok gondoskodnak, 14 órától pedig a Groove-house zenekar lép a közönség elé.

A felkelő nap kenyere

Recept:

Bevásárló lista:

500 g finomliszt

1 db tojás

1 dl olaj

3 dl tej (2,8%)

2 kk só

30 g porcukor

20 g élesztő

fél csomag sütőpor

Töltelék:

200 g héjában főtt burgonya

100 g húsos szalonna

1 mk só

csipet őrölt bors

5 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

1. Az élesztőt felfuttatom a langyos, cukros tejben (az adott tejmennyiségből felhasználva). A lisztet átszitálom a sütőporral, sóval. Összegyúrom a felfuttatott élesztős tejet a lisztes sütőporral, hozzáadom a maradék tejet, a tojást és kidagasztom.

2. Amikor sima a tészta felülete, akkor adom hozzá két részletben az olajat és újra kidagasztom. Kelesztés nélkül azonnal formázható a tészta.

3. A töltelékhez lereszelem a főtt burgonyát, a pirított szalonnát és a reszelt sajtot, sót, borsot.

4. A tésztát kör alakúra nyújtom, a közepére halmozom a tölteléket, félbehajtom, a széleit összeillesztve lesimogatom. Ollóval felvágom a nap sugarait és megcsavarom.

5. Tojással lekenem a tészta felületét és a közepét magvakkal megszórom.

6. Előmelegített sütőben, 190 fokon 45 percet sütöm.

Tipp: Ebből a tésztamennyiségből egy nagy méretű Felkelő nap kenyere jön ki. Készíthetünk 5 db kisebb méretűt is ugyan ezzel az eljárással.

Földvári Gabriella
fotó: MekliZ Fotóstúdió