Kell egy finom húsmentes fogás is a hétre. Egész januárban ajánlott az apró szemű ételek fogyasztása, hogy bőséges évünk legyen!
Amolyan verseny alakult ki nálunk itthon, hogy ki tudja elkészíteni a legjobb galuskát. Nem gondoltam volna, hogy erre egyszer sor kerül, és majd azon vitázunk, hogy milyen lassan szaggatva jó, hány „fél tojással” és milyen típusú lisztekkel. Pedig, igen! Az 1. helyezést mindenki saját magának osztotta ki, hiszen mindenki a saját ízlése szerint készítette el. Amivel azonban egy kis újdonságot hoztam a palettára, az a rozsliszt volt a galuskában és a fokhagymás spenót ágya. Amennyiben kimarad ebből a finomságból, akkor bátran üthetünk rá egy kis tojást vagy morzsolhatunk rá kék sajtot is.
Bevásárló lista (4 főre)
Galuska/Nokedli:
- 300 g finomliszt
- 200 g búzadara
- 3 db tojás
- 350 ml víz
- 2 kk só
Feltét:
- 1 csomag bébi spenót
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 ek olívaolaj
Gombapaprikás:
- 1 kg gomba
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- kis csokor petrezselyem
- 1 db paradicsom
- 1 db paprika
- 2 kk só
- 2 kk őrölt pirospaprika
- 100 ml bor
- 1 kk őrölt bors
- 2 ek olaj
Elkészítés
A gombát megtisztítom, felnegyedelem. A hagymát kevés olajon üvegesre dinsztelem – bátrabbak szalonnával is tehetik mindezt – majd hozzáadom a gombákat, aprított paprikát, paradicsomot, az összes fűszert, átkeverem, felöntöm a borral, hagyom, hogy elpárologjon belőle az alkohol, ami kb. 1 perc. Hozzáadom az aprított fokhagymát, petrezselymet, felöntöm 1 dl vízzel, lefedve 10 percig főzöm.
A galuskatésztához kikeverem a tojásokat langyos vízzel, sózom, majd hozzákeverem a liszteket és fakanállal, nem pedig habverővel, kikeverem ragacsosra, de simára.
Nagyobb fazékba sok vizet forralok, amit megsózok. Nokedli szaggatón vagy egy reszelőn kiszaggatom a tésztát.
Egy serpenyőbe olívaolajon megdinsztelem a zúzott fokhagymát , figyelve, hogy ne barnuljon meg, amihez hozzáadom az összes bébi spenót levelet, lefedem 1 percre, hogy összeessenek a levelek és hozzáborítom a kifőzött galuskát. Igyekszem ezt bő olajjal tenni, hogy ne legyen nagyon ragacsos.