Gyerekbarát menü
Egyre több szülő panaszkodik, hogy rossz evő a gyermeke. Ez többek között a piacra került ízfokozók, egyre színesebb csomagolású chipsek, édességek számlájára írható, illetve annak tudható be, hogy a nagy rohanásban nincs elég időnk a minőségi étkezéssel foglalkozni.
A Győr+ Televízió legújabb adásában Nagy Eszter Creative Chef két olyan ételt mutat, ami nem tartozik a kedvencek közé, ilyen módon elkészítve azonban jó eséllyel minden gyerek szívesen fogyasztja majd.
Az adás premierjét pénteken 19.30 órakor láthatták, de a Győr+ TV weboldalán vissza is nézhetik az előző adásokat.
A rettegett finomfőzelék
1 kg sárgarépa
1 fej vöröshagyma
fél kg zöldborsó
1 gerezd fokhagyma
10 dkg vaj
1,5 dl tejföl
1 dl tej
só, bors
cukor vagy édesítő
(tojás és virsli feltétnek)
A hagymát a karikázott répával kevés olajon megkaramellizáljuk, sózzuk, borsozzuk és annyi vízzel felengedjük, hogy az a répákat ellepje és fedő alatt puhára főzzük. Mikor a répák megpuhultak és a víz nagy része is elfőtt, az egészet vajjal, tejjel és a tejföllel krémesre turmixoljuk, és ízlés szerint édesítjük. A krémfőzelék alapba beletesszük a borsót és az egészet még egyszer átforraljuk és a főzeléket virslivel és tojással tálaljuk.
Mézes-joghurtos chiapuding, friss gyümölcsökkel
Minden gyerek szereti a pudingot, viszont a natúr joghurtot és a mézet, pláne friss gyümölccsel annál kevésbé. A következő formában azonban bármelyikük szívesen fogja fogyasztani.
10 dkg chiamag
2,5 dl natúr joghurt
1 dl kókusztejszín
3 ek. méz
(idénygyümölcs a díszítéshez)
A joghurtot a mézzel, a kókusztejszínnel alaposan elkeverjük, és a chiát hozzáadva, minimum fél órára hideg helyre tesszük. A chiamag tulajdonsága, hogy súlyánál körülbelül tízszer több folyadékot képes magába zárni, így kocsonyás lesz. Mikor a krémünk elérte a megfelelő állagot, és kellőképpen kocsonyás, pudingszerű lett, az aprított gyümölccsel pohárba rétegezzük.