Győr+
2017.05.05. 16:36

Győri reggeli – hagyjuk a kotyogóst, a városban már főzik a kávét

Friss croissant-, rántotta- és kávéillat terjeng a Belvárosban már kora reggel. Gasztrotúrán voltunk és izgalmas helyekre bukkantunk. Hogy hol mi a legfinomabb és mi fogadja a beérkező vándorokat, azt mindenkinek magának kell felfedeznie, de ez az írott gasztrotérkép segít kitalálni, hol is bújnak meg ezek a kincsesszigetek.

Egy nagy család reggelije

Igazi mézeskalács-házikó, ahol a kiszolgálótálca farönkszelet, ami már szinte a védjegyük. A kapucsínó világversenyt nyerhet, a vendég egyéni kérése pedig szent.A győri közönség kedvencei pedig a filmcímekről elnevezett tojásételek: Bajos csajok, Csinibaba, Nagymenők, Kincs, ami nincs – diétásan, zöldségesen, sonkával, macerásan… Jöhet!Dömötör Cini és fia, Dávid a kis csapatukkal hazahozták az otthont. Ők maguk is úgy mozognak, főznek, ötletelnek, mintha egy nagy családi reggelire készülnének.A pultban lévő finomságok után csak a kiérkező új fogások zavarnak össze jobban: illatozó, friss péksütemények: csokis muffin, croissant és a többiek… Ha éppen rácsodálkozol egy kosár új csokis kekszre, azt mondják: „Kóstold meg, most próbálgatjuk.”A sportolók egyik kedvenc helyévé vált, hiszen ha éppen zabkását reggeliznének, chia pudingot, ínyenc sonkát, csupán egy szavukba kerül, és már készítik is olyan gyümölcsökkel, zöldségekkel, amit csak szeretnének. A jelszó: „Kérésre mindent, csak várj egy percet!”Reggel hét órától már startra készen mindenki, ha ömlik az eső, ha süt a nap: rugalmasság, kreativitás, nagy mosoly már a küszöbön.A JamJuiceamp;More a TripAdvisor 7. helyén találjuk, és csak a Belvárosig kell sétálnunk, hogy bekopogtassunk a kis mókusbirodalomba.

Ízes, színes, illatos

Mindig továbbmennénk, de érezni a grillzöldség illatát:. „Ahh, itt az a hely, ahol szinte minden reggeli szendvicshez is frissen grillezett zöldség jár”. Lazacos bagett, sajttól tocsogó töltött bundáskenyér és a tükörtojás tetején ropogós bacon szeletek hullámoznak. Reggeli menü után ebéd, ami könnyed, egyszerű és laktató. A pult nem a sütikről vehető észre először, hanem a sok kis guggoló emberről. Egy picit lejjebb van a szokottnál, de senki nem bánja, csak nézhesse meg a flódni minden rétegét és a ragacsos rácsos meggyeit. Az előtte lévő sor azonban paleo és „mindenmentes”, friss gyümölcsök, túró, kókusz, csoki és egy kölesszelet, ami mesél.

Narancsillat – ez a hely dezodorja és bizony nem fikció, folyamatos a narancspucolás halomszámra, legyen tél vagy nyár, friss narancslevet mindig kínálnak a vendégnek.

És mi az, amiért ide sietni kell? A pult tetején lapul egy kis kosárka, abban pár friss croissant, mellette áfonyás-vaníliás csiga és a tökéletes pogácsa. Szétcsúszott, szabálytalan redőkkel, nyúlós, de sült sajttal fele-fele arányban, ahogy sikerült. Innen tudjuk, hogy jó vásár lesz ez, de korán kell érkezni, mert ezt bizony már sok győri észrevette. Darnói Dorisz, A Fűszeres vezetője hatalmas precizitással és odafigyeléssel választ ki minden alapanyagot a reggelihez is: „ Élmény, ezt jelenti nálunk a reggeli” – érzékeltette, mire is számíthatunk. Nagy terasz, ízléses belső, fekete-sötétbarna és zöld, érezzük a komolyságot, és ez be is bizonyosodik a marhapofás szendvicsnél: ők nem hülyéskednek, főznek!

Könyv kakaóval

Egy ropogós, friss kifli vége a legfinomabb, főleg, ha ezt még a habos kakaónkba is márthatjuk. Hogy hol? Egy kis lámpafénnyel megvilágított, csendes kuckóban, ahol nem kell sietnünk, hisz’nem siettet senki. A kasszánál almás-fahéjas csiga, illetve diós vagy csokis, kellő nagyságú, mégis keressük a hibát – hiszen nem nagyanyánk kínálta –, de valahogy nem találjuk. A pultnál nagy tábla, ami újul, de a klasszikus kedvencek maradnak: gombás-sonkás melegszendvics, ínyenc forró csokik, turmixok. Aki mindezt a hangulatot létrehozta, csupán a felesége álmát szerette volna megvalósítani, és közben egy reggelizőhely tulajdonosává vált Szabó Erik. „Sokan ülnek itt hosszú órákat, tanulnak, olvasnak, megpihennek. Azt hiszem, itt mindenkinek van egy saját szobája, ahol egy picit egyedül lehet” – mesélte és hozzátette, aki ide bejön, rögtön tudja, hogy jó helyen jár vagy sem. Ők is többet vannak itt, mint otthon, ezért szerettek volna ebből is egy kis otthont teremteni.

Itt almával édesítik meg a reggelink, reggelünk

Kora reggel, félálomban, a buszt és vonatot ne a megállóban várjuk, hanem itt. Buszpályaudvar, szmog, füst, zaj és ebben a zsivajban egy kis egészségsziget. Megbízható és tiszta étel, szemben az árral, hiszen nincs benne sem íz-, sem színfokozó, minden csak naturális. Mindenmentes és vegán, a méz kivételével, a fűszer pedig maga a kreativitás. A mandulatejet is itt készítik, csíráztatnak, őrölnek, dagasztanak. A kínálat színes, nem színezett, hanem céklapiros, répasárga, kivizöld alkotja a szivárványt a kirakatban. Meghitt, csendes, nyugodt – pont, ahogy az ember a reggeleket szereti. Ásítsunk nyugodtan, hisz’ természetes, épp, mint a trüffel, a rizspuding, a datolyabonbon speciality kávéval, ami előttünk van. Borbás Ágnes, a Vital Cafe amp; Bistro tulajdonosa évek óta él egészen más életet: „Tulajdonképpen az arckrémem is ehető, a kakaóvaj néha a sütiben, néha az arcomon landol. Sokan panaszkodnak a betegségeik miatt, de lehet tenni az ellen, ami nem jó nekünk. A kocsiba sem tankolok rossz üzemanyagot, a testemmel sem teszem meg ezt.” Amit még mindenképp meg kell említenünk, az a feketeribizlis tejberizstorta, a gombafasírtos burger és az almatorta, ami nem almás torta!

A Charlie és a csokigyár ihlette birodalom

Belépésnél valami különös varázslat kerít hatalmába. Édes fegyelmezettség, így fogalmaznám, talán ilyet nem is éreztünk, de sodor magával. Ha létezik a bohém precizitás, akkor itt megtalálható. Boltívek, kedves betűtípusok, színes fotelek, mosoly a pultból, de magáznak. Megérkeztünk A cukrászdába. A süteménypult fogad, első látásra köralakok, szeletek, kockaformák, színek, majd közelebb lépünk és látjuk, hogy ez nem az, amihez szoktunk. A krém masszív, a gyümölcs markáns színű, a csokoládé ébenfekete. Kirendelve az első kávét egyértelmű, hogy miért mosolyognak, miközben magáznak. Azért, mert pontosan tudják, mit csinálnak, és jól érzik magukat a pult mögött is. Ha itt belépsz, hagyj fel minden fogyókúrás reménnyel, mert a napod már megpecsételődött. Béres János tulajdonos a feleségével alkotta meg a cukrászdát, hiszen ez nem egy álom valóra váltása, ez egy életforma, ami pontosan tükröződik minden lépésükön, kezdődve a kuglóf formájú kávésüteménynél. Az alapanyagokat hónapokon keresztül válogatják, a kávé a legmagasabb kategóriát képviseli, az alkalmazottak pedig csapattagok. Béres János a Kuglóf Art Cukrászda tulajdonosa és csapata együtt védik meg minden nap a hely színvonalát és tesznek hozzá még egy lépést.

Szarka Zsófia
Fotó: Marcali Gábor