Karácsony a konyhában
Nagy Eszter, az RTL Klub Konyhafőnök 2 című adásának harmadik helyezettje pompás karácsonyi recepteket mutat olvasóinknak, az elkészítésükben pedig gyermekei voltak segítségére. Bár már holnap szenteste, azért reméljük, sikerül hozzájárulnunk egy-egy ötlettel az ünnepi menü sikeréhez.
Gravlax – pácolt lazac
Állítólag ez a recept már a vikingek korából származik. Ugyanis, ezzel a módszerrel tartósították a frissen kifogott halakat, ami ma már világszerte népszerű eljárás és a skandinávok kedvenc étkévé vált. Akik a füstölt lazacot szeretik, nem csalódnak majd ebben a receptben.
500 g bőrös lazac
2 ek nagyszemű só
2 ek barna cukor
1 ek citrom/limelé
3 marék friss vágott kapor
Krém 1.
15 dkg reszelt ecetes torma
3 nagy ek cukormentes, felvert tejszínhab
3 ek majonéz
Krém 2.
4 ek egész magos mustár
1 ek aprított kapor
2 ek cukormentes tejszínhab
1 ek majonéz
A lazacot mentesítjük a szálkáktól, amihez egy szemöldökcsipesz tökéletes eszköz. A sót, cukrot, citromot és az aprított kaprot összekeverjük és vastagon a lazacra kenjük. Az egészet légmentesen folpackba csomagoljuk és minimum 24 órára, maximum 2 napra a hűtőbe tesszük. A hal levet ereszt, amit lemosunk a páccal együtt és papírtörlővel leszárítjuk. A tetejét ismét frissen vágott kaporral meghintjük és a halat a bőre nélkül felszeleteljük.
Elkészítjük a kétféle “krémet”: a tormát a majonézzel, tejszínhabbal majd az egész magos mustárt a kaporral, szintén tejszínhabbal és majonézzel kikeverjük. A két szószt pirítósra halmozva kínáljuk a lazac mellé.
Amerikai pulykasült, karamellizált bébizöldségekkel, habos krumplipürével
4 kg-os pulyka
0,5 l fehérbor
2 db sárgarépa
3 db vöröshagyma
2 db fehérrépa
só
1 fej fokhagyma
Pác
0,5 ek őrölt kurkuma
0,5 ek bors
0,5 fej zúzott fokhagyma
0,5 ek aprított rozmaring
0,5 ek kakukkfű
20 dkg vaj
Krumplipüré
1 kg burgonya
35 dkg vaj
só
Karamellizált zöldségeket
30 dkg bébirépa
20 dkg borsó
5-6 dkg vaj
só, bors
2 ek barnacukor
Négy liter vízben (literenként 8 dkg) sót feloldunk. A pulykát egy olyan fazékba tesszük, amiben ellepi a sós víz. Egy éjszakát állni hagyjuk, majd felhasználás előtt még egyszer lemossuk a húst.
A vajat összekeverjük a pác fűszereivel és a pulyka bőre alá kenjük. A répát, fehérrépát, vöröshagymát és a fokhagymát melléhelyezzük, valamint a fehérbort aláöntjük és 30 percig, 240 fokon sütjük, míg meg nem pirul. Fél óra elteltével visszavesszük a hőmérsékletet 130 fokra és kilónként számolva 40 percig sütjük. (pl. 5 kilós pulyka eseten 5×40 percig.) Mikor megsült, a pulykát kivesszük és az alatta levő zöldségeket a pecsenyelével együtt összeturmixoljuk. Ezt követően a burgonyát felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük. Mikor megpuhult, áttörjük és hideg vajjal, habverő segítségével habosra keverjük. Amennyiben kicsit lágyabb pürét szeretnénk, adjunk hozzá kis főzővizet.
A zöldségeket serpenyőben a vajas-cukros keveréken karamellizáljuk, sózzuk, borsozzuk. A pulykát egyben tálaljuk, mellé tesszük a habos krumplipürét, a pecsenyelét, és a karamellizált roppanós zöldségeket.
Sacher torta
150 g puha vaj
7 tojássárgája
200 g étcsokoládé
1 csomag vaníliás cukor
125 g porcukor
7 tojásfehérje
egy csipet só
150 g liszt
vaj, liszt a forma kikenéséhez
200 g sárgabaracklekvár a töltelékhez
ízlés szerint rum
A mázhoz
• 200 g étcsokoládé
• 250 g cukor
• 160 ml víz
A vajat, porcukrot, vaníliáscukrot addig keverjük, míg krémes masszát nem kapunk. Fokozatosan hozzáadjuk a tojások sárgáját. Eközben felolvasztjuk a csokoládét és a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tojásfehérjéket felverjük a csipet sóval, a már langyos olvadt csokoládét pedig hozzákeverjük, és az így kapott két masszát folyamatos keverés mellett összedolgozzuk. Kivajazott, kilisztezett formába töltjük és 60 percig sütjük, ha elkészült, kihűtjük. Kettévágjuk a tortaalapot, megkenjük a rumos baracklekvárral a közepét.
Máz: A cukrozott vizet felmelegítjük, egy tálba öntjük, kézmelegre hűtjük és hozzáadjuk a felkockázott étcsokoládét, majd fényesre keverjük. Azonnal ráöntjük a tortára és egy spatula segítségével rásimítjuk. Szobahőmérsékleten hagyjuk száradni és a továbbiakban sem tesszük hűtőbe.