Győr+
2015.09.04. 09:54

Látványcukrászda

Édes, vaníliás, csokis, frissen sülő sütemények illata készteti megállásra az egyik belvárosi üzlet előtt sétáló járókelőket.

Bekukucskálva, majd belépve az üzletbe, mintha a nagyi étkezőjében találnánk magunkat. Meghitt, otthonos hely sütikkel – ez a győri látványcukrászda. Makaron, sütiszörny, sajttorta, csak néhány édesség azok közül a sütemények közül, amelyek a hűtőpulton kínálják magukat.

Egy éve nyitotta meg Szűcs Viktória és párja, a cukrász végzettségű Bocskor István a látványcukrászdát, ahol a betérők szeme láttára díszítik a tortákat, a süteményeket. Igazi kézműves termékeket készítenek helyben, az üzlet hátulsó üzemében.

Ebben a cukrászdában, néhány kivételtől eltekintve, nem hagyományos cukrászsütemények sülnek, hanem az összetevők alapján izgalmas ízkombinációkat rejtő recepteket valósítanak meg a tulajdonosok. Saját ötleteik mellett külföldről származó édességek is szerepelnek a palettán. A termékek készítéséhez jó minőségű alapanyagokat használnak, több hozzávalót külföldről szereznek be.

 

 

Figyelik a vevők igényeit, és a szerint változtatnak a kínálaton. Így ma már paleo sütik is szerepelnek az étlapon. Folyamatosan nagy népszerűségnek örvend a győriek körében a makaron, amelyet 13-féle ízben kínálnak, az amerikai kakaós, fahéjas tekercs mascarpone öntettel, valamint a sajttorta.

A különlegességek között említette Viktória a málnás, rózsaszirupos Sacher-tortaszeletet, a körtés-fahéjas minitortát és a nyári zserbót. A gyerekes szülők is gyakran betérnek a cukiba, ahol sütinyalókával, sütiszörnnyel és a puncs ízű, a népszerű animációs minionokat formázó figurákkal várják az édesszájú lurkókat. Mind az ízek, mind a formák tekintetében a változatosságra, az egyediségre törekednek a sütikészítők.

Tortáik városszerte elhíresültek, mindent a megrendelő igényei alapján készítnek, így született már tortából cserepes orchidea, épület, jármű és mesefigura is. Nincs lehetetlen kérés – hangsúlyozta a tulajdonos.

 

Íme a Málnás-rózsaszirupos Sacher torta receptje:


Hozzávalók:

2 tojás

5 tojássárgája

7 dkg porcukor

5 dkg liszt

5 dkg kakaópor

5 db tojásfehérje

7 dkg cukor

5 dkg marcipán

5 dkg vaj

 

a csokoládékrémhez:

25 dkg olvasztott étcsoki

10 dkg olvasztott vaj

1 dl tejszín

2 teáskanál rószaszirup

4-5 evőkanál málnalekvár

díszítéshez: rózsacukor

 

Elkészítés:

A tésztához habosra keverjük a tojásokat és a tojássárgáját a porcukorral. Hozzáadjuk a lisztet és a kakaóport. Ehhez két részletben hozzáadjuk az 5 db 7 dkg cukorral felvert tojásfehérjét, majd hozzáreszeljük a marcipánt és az olvasztott vajat. Beletesszük 19-es méretű kivajazott kapcsos tortaformába, és 180 fokon 45 percig sütjük.

A csokoládékrémhez összekeverjük a felolvasztott csokoládét, a vajat, a tejszínt és a rózsaszirupot.

Ha a tészta kihűlt, kettévágjuk, megkenjük a málnalekvárral, majd a csokoládékrémmel befedjük.

Rózsacukorral megszórjuk a tetejét.

 

Szerző: Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor