Látványcukrászda
Édes, vaníliás, csokis, frissen sülő sütemények illata készteti megállásra az egyik belvárosi üzlet előtt sétáló járókelőket.
Bekukucskálva, majd belépve az üzletbe, mintha a nagyi étkezőjében találnánk magunkat. Meghitt, otthonos hely sütikkel – ez a győri látványcukrászda. Makaron, sütiszörny, sajttorta, csak néhány édesség azok közül a sütemények közül, amelyek a hűtőpulton kínálják magukat.
Egy éve nyitotta meg Szűcs Viktória és párja, a cukrász végzettségű Bocskor István a látványcukrászdát, ahol a betérők szeme láttára díszítik a tortákat, a süteményeket. Igazi kézműves termékeket készítenek helyben, az üzlet hátulsó üzemében.
Ebben a cukrászdában, néhány kivételtől eltekintve, nem hagyományos cukrászsütemények sülnek, hanem az összetevők alapján izgalmas ízkombinációkat rejtő recepteket valósítanak meg a tulajdonosok. Saját ötleteik mellett külföldről származó édességek is szerepelnek a palettán. A termékek készítéséhez jó minőségű alapanyagokat használnak, több hozzávalót külföldről szereznek be.
Figyelik a vevők igényeit, és a szerint változtatnak a kínálaton. Így ma már paleo sütik is szerepelnek az étlapon. Folyamatosan nagy népszerűségnek örvend a győriek körében a makaron, amelyet 13-féle ízben kínálnak, az amerikai kakaós, fahéjas tekercs mascarpone öntettel, valamint a sajttorta.
A különlegességek között említette Viktória a málnás, rózsaszirupos Sacher-tortaszeletet, a körtés-fahéjas minitortát és a nyári zserbót. A gyerekes szülők is gyakran betérnek a cukiba, ahol sütinyalókával, sütiszörnnyel és a puncs ízű, a népszerű animációs minionokat formázó figurákkal várják az édesszájú lurkókat. Mind az ízek, mind a formák tekintetében a változatosságra, az egyediségre törekednek a sütikészítők.
Tortáik városszerte elhíresültek, mindent a megrendelő igényei alapján készítnek, így született már tortából cserepes orchidea, épület, jármű és mesefigura is. Nincs lehetetlen kérés – hangsúlyozta a tulajdonos.
Íme a Málnás-rózsaszirupos Sacher torta receptje:
Hozzávalók:
2 tojás
5 tojássárgája
7 dkg porcukor
5 dkg liszt
5 dkg kakaópor
5 db tojásfehérje
7 dkg cukor
5 dkg marcipán
5 dkg vaj
a csokoládékrémhez:
25 dkg olvasztott étcsoki
10 dkg olvasztott vaj
1 dl tejszín
2 teáskanál rószaszirup
4-5 evőkanál málnalekvár
díszítéshez: rózsacukor
Elkészítés:
A tésztához habosra keverjük a tojásokat és a tojássárgáját a porcukorral. Hozzáadjuk a lisztet és a kakaóport. Ehhez két részletben hozzáadjuk az 5 db 7 dkg cukorral felvert tojásfehérjét, majd hozzáreszeljük a marcipánt és az olvasztott vajat. Beletesszük 19-es méretű kivajazott kapcsos tortaformába, és 180 fokon 45 percig sütjük.
A csokoládékrémhez összekeverjük a felolvasztott csokoládét, a vajat, a tejszínt és a rózsaszirupot.
Ha a tészta kihűlt, kettévágjuk, megkenjük a málnalekvárral, majd a csokoládékrémmel befedjük.
Rózsacukorral megszórjuk a tetejét.
Szerző: Földvári Gabriella
Fotó: Marcali Gábor