Mit főzzek ma?

Győr+
2015.06.19. 19:10

Céklakrém levest és meggyes clafoutist - a Kutya és a Macska Kávébár receptje alapján.

Az ételajánlót Szentiványi Zsófia és Szemes Szilárd állították össze. A bisztrót üzemeltető pár elsősorban az egészséges ételekre helyezi a hangsúlyt, odafigyelve az ételallergiában szenvedőkre. A következő fogások elkészíthetők laktóz- és gluténmentes változatban is. A clafoutishez bármilyen, kissé savanykás idénygyümölcsöt választhatunk.

Céklakrémleves tormahabbal

Hozzávalók 4 kiadós vagy 6 kisebb adagra

Friss cékla: 3 db közepes méretű

Olaj (lehet étolaj, olivaolaj)

Hús- vagy zöldségleves alaplé (akár bio kockából is)

Tejföl (laktózmentes is lehet, de habtejszínnel is helyettesíthető)

Habtejszín (lehet növényi vagy laktózmentes is)

Só, bors

Szükség szerint habfixáló

Liszt (tönkölylisztet ajánlok, de lehet zabpehelyliszt, akár búzafinomliszt is,  gluténérzékenyeknek kukoricakeményítő)

Elkészítése:

A céklákat megpucoljuk, majd felkockázzuk. Ehhez a művelethez javaslom gumikesztyű használatát, mert a cékla nagyon fog.

Lábasban olajat hevítünk, majd a céklát pirítani kezdjük rajta, végül az alaplével felöntjük (kb 1,5-2 literrel). Sózzuk, borsozzuk, közepes lángon főzzük. Ha időnk engedi, érdemes még akkor is tovább főzni, mikor a cékla már puha, így sokkal intenzívebb lesz az íze. Ezután botmixerrel pürésítjük, ha szükséges, az elfőtt levet visszapótoljuk, majd behabarjuk tejföllel vagy tejszínnel és a kívánt sűrítő anyaggal. A végén sóval, borssal beállítjuk az ízeket.

Elkészítjük a tormahabot: a behűtött habtejszínt (vagy ennek laktózmentes, növényi alternatíváját) reszelt tormával összekeverjük és ízlés szerint sózzuk. Kemény habot verünk belőle, ha nem akar összeállni, egy kis habfixálóval keményítsük meg. A gluténérzékenyek vigyázzanak, a habfixáló glutént tartalmazhat, helyettesítsék kukoricakeményítővel, ha szükséges.

Tálaláskor két evőkanál segítségével formázzunk galuskát a habból és lassan engedjük a leves tetejére.

 

Joghurtos-meggyes clafoutis

Hozzávalók 8 szelethez

Liszt (tönkölyfehérliszt vagy búzafinomliszt): 150 gr

Sütőpor: 1 tk

Cukor, xilit vagy eritritol: 100 gr

Natúr, laktózmentes vagy növényi joghurt: 2 dl

Puha vaj vagy margarin: 120 gr

1 Kezeletlen citrom héja

Tojás: 1 db

Friss magozott meggy, szeder, cseresznye vagy ami savanykás kb 200-250 gr

 

Elkészítése:

A vajat/margarint habosítsuk ki a cukorral/xilittel, majd adjuk hozzá a tojást egészben és keverjük tovább. Ezután adjuk hozzá a citrom héját (ha nem tudjuk, a boltban vásároltnak ehető-e a héja, érdemes szárított, reszelt citromhéjat használni), a sütőport, a lisztet és a joghurtot, majd keverjük addíg, míg egyneművé válik.  Egy lapos piteformát kivajazunk, a tésztát belesimítjuk, majd egyenletesen megszórjuk a gyümölccsel.

175 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük, míg a teteje aranybarnává válik, de a belseje még krémes. A piteformában vágjuk fel és onnan tálaljuk ki a szeleteket. Tálaláskor meglocsolhatjuk egy kevés házi meggyszörppel, de önmagában is nagyon finom.

 

Szerző: Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor