A magyarok jelentős részének, közel 800.000 embernek van szüksége valamilyen koleszterin-csökkentő terápiára. Világszerte a szív- és érrendszeri megbetegedések több mint harmadáért tehető felelőssé a magas koleszterinszint és évente közel 2,6 millió ember veszíti életét a szövődményeként kialakuló megbetegedésekben.
A magas koleszterinszint mára népbetegséggé nőtte ki magát, ami a társadalomra egyre súlyosabb közegészségügyi terheket ró – megduplázhatja, vagy akár meg is triplázhatja a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét, de akár agyvérzést és a végtagi erek elzáródását is okozhatja.
A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület, melynek kisebb részét táplálék formájában vesszük magunkhoz, nagyobb részét pedig a sejtjeink állítják elő – annak is legnagyobb hányada a májban termelődik. A vegyületnek három típusát különböztetjük meg, az összkoleszterint, a HDL-t (magas sűrűségű lipoprotein), ami a jó koleszterin elnevezést kapta és az LDL-koleszterin (alacsony sűrűségű lipoprotein), amit rossz koleszterinnek is szoktak nevezni. A koleszterin maga nem egy eleve üldözendő anyag, mert egy bizonyos mennyiségig kifejezetten szükséges, de amint a rossz és jó koleszterin aránya a vérben felborul, orvosi vélemény alapján kezelni kell a problémát. A koleszterinszint mérését a vércukorméréshez hasonló módon, az ujjbegy megszúrásával nyert vérminta segítségével végzik.
A magas koleszterinszint veszélyei
Amennyiben a vérben áramló koleszterin nem tud megfelelő mértékben kiürülni, akkor az megtapad az erekben és beépül az érfalba, mely károsítja azt. Az érfal károsodásának következményeként agyvérzés, szívinfarktus is kialakulhat, de akár a végtagi erek is elzáródhatnak, amely akár amputációhoz is vezethet. A rendszeres koleszterinszint mérés azért is fontos, mert a magas koleszterinszint nem jár tünetekkel, így sokan nem értesülnek időben a betegségükről, csak komolyabb szövődmények jelentkezésével diagnosztizálják a problémát. A magas koleszterinszint megduplázhatja, vagy akár meg is triplázhatja a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét, de akár agyvérzést és a végtagi erek elzáródását is okozhatja. A dohányzás, az elhízás, a cukorbetegség, de még a magas vérnyomás is kockázati tényező a magas koleszterinszint és az ezen okán kialakuló szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában, de erősen befolyásolja a kor, a nem, a családi kórtörténet és az étrend is.
A dohányzás is komoly kozkázati tényező. Fotó: Tumblr
A koleszterin állati eredetű élelmiszerekben fordul elő – minél zsírosabb egy étel, annál magasabb a koleszterintartalma. Mivel egyetlen tojássárgájában annyi koleszterin található, amennyi fedezi az egy nap elfogyasztható maximális koleszterin-mennyiséget, érdemes fokozottan figyelni és követni az értékeket. Rengeteg pékáru és a legtöbb tésztaféle is tartalmaz tojást, de a vaj és tej is bővelkedik koleszterinben. A nem megfelelő és koleszterinben gazdag étrend követése súlyos egészségügyi terheket ró az emberiségre globálisan – világszerte évente közel 2,6 millió ember veszíti életét a magas koleszterinszint szövődményeként kialakuló megbetegedésekben és a szív- és érrendszeri megbetegedések több mint harmadáért is ez tehető felelőssé.
Fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás. Fotó: bio4u
Zsírszegény étrend, természetes hatóanyagok
Amellett, hogy a sovány tejtermékeket érdemes választani, olyan rostban gazdag és zsírszegény étrend javasolt, ami bővelkedik növényi eredetű élelmiszerekben. A koleszterinszegény étrend segít hosszú távon helyreállítani a vér zsírszintjét és ezáltal súlyos, olykor végzetes kimenetelű betegségek is elkerülhetők. A magas koleszterinszint helyreállításában nem csak a zsírszegény étrend segíthet, hanem a természetes hatóanyagú gyógynövények is: a paprikamag és a szőlőmag is azon gyógynövények közé tartozik, amik segítenek a zsíranyagcserében és nagy mértékben javíthatják a táplálékkal bevitt koleszterin felszívódását. A gyógynövények rendszeres fogyasztása nem csak egészségtámogató hatásuk miatt előnyös, természetes hatóanyagaiknak köszönhetően mellékhatások nélkül segíthetik a szervezet természetes egyensúlyának kialakítását még hosszú távon történő fogyasztásuk esetén is.
Fotó: Testreszabo