Győr+
2017.07.09. 18:41

Nápolyból szeretettel

Ízletes, laktató, mutatós. Mégis megfizethető. És évi ötmilliárd darabot adnak el belőle világszerte. Ez a pizza, Nápoly büszkesége, az olasz konyha egyik zászlóshajója. De vajon tényleg a dél-itáliai városban találták fel a sajtos-paradicsomos kenyérlepényt?

Talán meglepő, de a lapos kenyerek, vagy más néven lepénykenyerek története egészen a késő kőkorig nyúlik vissza. Szardíniai őslakosok például már Kr. e. 7000 körül bizonyítottan készítettek hasonlót a szigeten. De sütöttek lepényt a közmondásosan nagy vagyonú perzsa király, I. Dareiosz katonái is. Utóbbiak sajttal és datolyával gazdagították az általuk készített lapos kenyeret. És persze volt saját változatuk az ókori görögöknek is. Ők zöldfűszerekkel, hagymával és fokhagymával ízesítettek.

Maga a pizza kifejezés viszont egyértelműen Olaszországhoz köthető. Egy Nápolytól északra fekvő tengerparti kisvárosban, Gaetában került elő az a Kr. u. 1000 környékéről származó okirat, ami előírta, hogy a helyi malom bérlőjének 12 pizzát kell vinnie a püspöknek minden karácsonykor és minden húsvétvasárnap. Ez a népszerű étel ma ismert legkorábbi említése, és egyben azt is jelenti, hogy a pizza az olasz köznyelv egyik legrégebbi kifejezései közé tartozik.

 

 

A lepény modernkori népszerűsége egyértelműen Nápoly városához köthető. „Szegény ember vízzel főz”, tartja a mondás, az 1700-as évekre pedig jelentősen megnőtt az önmagukat koldulásból vagy alkalmi munkákból fenntartó nápolyi szegények száma. A helyiek épp ezért tökélyre fejlesztették a „kevés hozzávalóból valami finomat” művészetét. Nem véletlen, hogy Nápolyban a mai napig a sajt nélküli, paradicsom, fokhagyma és olívaolaj felhasználásával készülő Marinara, illetve a paradicsomot, mozzarellát és friss bazsalikomot felhasználó Margherita pizza a legnépszerűbb.

Az étel nemzetközi sikerét aztán a nápolyiak tömeges kivándorlása hozta meg a XX. század elején. Az első amerikai pizzéria 1905-ben nyitotta meg kapuit, az étel pedig rövid idő alatt hihetetlen népszerűségre tett szert az óceán túloldalán. Épp ezért nem meglepő, hogy az évi ötmilliárd pizzából hárommilliárdot az Egyesült Államokban fogyasztanak el.

 

Focaccia és pizza… Mi a különbség?

A két kenyérféleség között alapvető különbség, hogy a focacciát hosszabb ideig kelesztik, így a végeredmény egy jóval magasabb, levegősebb tészta lesz. Emellett eltérő a két lepény ízesítése is. A pizza jellemzően paradicsommal, sajttal és további feltétekkel készül.

 

 

A focaccia ízesítése viszont ennél egyszerűbb: sokszor csak sóból, illetve valamilyen zöldfűszerből áll. De próbáljuk ki az olívás, a hagymás és a padlizsános változatot is!

 

Kisté