Győr+
2015.10.16. 11:13

Péklapátot kapnak az óvodák

Mintegy háromezer kilogramm kenyér fogy naponta abban a megyénkbeli pékségben, melyet az egész ország megismerhetett, az övék lett ugyanis az ország kenyere augusztus 20-án. A Pedró Pékség vezetőjét, Vajda Pétert a mai világnap alkalmából kérdeztük.

A kenyér világnapját 15. alkalommal rendezi meg a Magyar Pékszövetség, mert szeretné felhívni a figyelmet a mindennapi jó minőségű kenyér szerepére, és arra, hogy a pékek nehéz és áldozatos munkájuk ellenére is segíteni szeretnék azokat az embereket, akik csak ritkán ehetnek friss magyar alapanyagból készült pékárut.

Az idén több díjat is elnyert Pedró Pékségben naponta mintegy háromezer kilogramm kenyér sül, köztük az augusztusban az ország kenyerének választott kovászos-tönkölyös is.

 

 

Vajda Péter elárulta, a díjnyertes élelmiszert 12 órán át kelesztik, s kétfajta búzalisztet, valamint egy kevés élesztőt használnak hozzá, majd kézzel készítik el. A pékségben figyelnek arra, hogy a kovász, a technológia és természetesen a végeredmény mindig megfelelő minőségű legyen, ez a jó kenyér titka a tulajdonos szerint.

Kérdésünkre azt is elmondta, hogy pékségükben a Kisalföld kenyereként elhíresült téti a legnépszerűbb.

A kenyér világnapja alkalmából csütörtökön és pénteken több óvoda kapott, illetve kap péklapátot, valamint zsemlét, kiflit és egy kenyérformájú csokoládés péksüteményt. Győrben három, Téten, Pannonhalmán, Sokorópátkán, valamint Győrszemerén pedig egy-egy óvoda kap az ajándékból.

 

Illusztráció: Marcali Gábor