Az egyik legegyszerűbb és legnépszerűbb variációban készítettem el a főzőtököt, sok sajttal, sonkával és tejföllel.
Tudni kell a főzőtökről, cukkiniról, hogy amint leszedjük a száráról, napról napra veszít értékéből és egészen más állagot vesz fel. Egyszerre érik be, rengeteg van belőle, és ha azonnal nem gyaluljuk le és tesszük el a fagyasztóba, szépen kidobhatjuk mindet. Ezért törekedem minél több verzió megosztására, hogyan egyétek, amíg még van belőle, de ne undorodjatok meg tőle. Én nem sok fajtáját ismertem, de olvastam róla és a magyar nyelv ezeket a fajtákat jegyzi: disznó-, paraszt,- patyolat,- úri,- pézsmás- és istengyalulta tököt, de ezeket más-más tájegységeken ismerik. Túl sok, vagy kiemelkedő vitamint nem tartalmaz, azonban egészen jó gyulladáscsökkentő hatása van. Azt, hogy a cukorbetegséget megelőzi, azt csupán azért olvashatjuk a tökfajtákról, ahogy minden zöldség-gyümölcsről, mert minél többet fogyasztunk belőlük, annál kevésbé vesszük igénybe a hasnyálmirigy inzulintermelését, amelynek kimerülése vezet végül a cukorbajhoz. Sok-sok vizet tartalmaz, ezért mindenképpen nagyon hálás alapanyag a testünknek!
Bevásárló lista:
500 g hámozott, szeletelt főzőtök
400 g gépsonka
400 g szeletelt eidami sajt
330 ml tejföl
2 db tojás
150 ml tejszín
1 gerezd fokhagyma
2 kk só
fél kk bors
Elkészítés:
1. A tököt meghámozom, felkarikázom 1.5 cm vastagságúra. Egy közepes tepsibe elkezdem rétegezni: tök, sonka, sajt és tejföl.
2. A tejfölbe öntöm a tejszínt és belereszelem a fokhagymát, hozzáadom a tojásokat, sót és a borsot.
3. Addig rétegezem, amíg el nem fogy az alapanyag, de a tetejére tejfölt és sajtot teszek.
4. Lefedem alufóliával és 50 percet, 180 fokon sütöm. Picit várok tálalás előtt, hogy szeletelhető legyen.
Gyönyörűen kockákra szelhető másnap, amit én hidegen vacsoráztam két napon keresztül egy kis paradicsomsalátával.
#SzarkaZsófi