Minden évszakban elkészíthető, de a paradicsom benne most a legédesebb.
Sok zöldséggel, tonhallal és spenóttal készült az alapvetően is spenótos lasagne tésztával rétegezett finomság. Sokan imádjuk az olasz tésztákat, ami úszik a szószban és ízben. A lasagne az, ami elbír valójában minden szaftot, amit csak belerakunk. Zöldséges alappal, tonhallal készítettem, a krémességét pedig a spenótos töltelék adja majd a besamel helyett. Kedves barátnőm anyukája inspirált, aki rendszeresen készít padlizsános, cukkinis, de egyébként paradicsomos lasagne-t. Isteni az íze, de amitől édeskés lesz, az bizony a sárgarépa. Apró pici kockák bújnak meg benne, ami teljesen odavaló, annak ellenére, hogy nem biztos, hogy első ránézésre ez így tűnik.
Bevásárló lista:
1 csomag spenótos lasagne tészta
50 g sűrített, konzerv paradicsompüré
10 db paradicsom
2 ek olívaolaj
1 kis fej lila hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 csokor bazsalikom vagy petrezselyem
1 db cukkini
1 szál sárgarépa
2 doboz tonhal
Spenótos szósz:
500 g spenót
1 ek vaj
200 ml habtejszín
1 kk liszt
1 kk só
fél kk őrölt bors
tetejére: 100 g reszelt sajt
150 ml tej
Elkészítés:
1. Egy serpenyőbe 2 ek olívaolajon megdinsztelem a kockázott hagymát, erre jön az apróra vágott sárgarépa kocka, kockázott paradicsomot és főzöm 5 percig fedő alatt 2 ek vízzel. Ezután hozzáadom a kockázott cukkinit, zúzott fokhagymát és újabb 10 percre lefedem, főzöm.
2. Egy másik serpenyőben a vajat megolvasztom, megfuttatom rajta a friss vagy kiolvasztott spenótleveleket, csipet sóval, borssal elkeverem, megszórom a liszttel, picit lepirítom és felöntöm a tejszínnel. Mikor felforrt félreteszem.
3. Egy közepes tepsiben elkezdem a rétegezést: kevés zöldséges ragu, rá az első adag tészta, majd a spenót, kevés tonhal, újra a ragu, tészta és így tovább addig, amíg be nem telik a tepsi. A tetejére egy kis spenótos szósz jusson és reszelt sajt.
4. A tepsiben lévő tésztára öntök 150 ml tejet, lefedem alufóliával és előmelegített, 180 fokos sütőben 20 percig sütöm fedéssel és 20 percig fedés nélkül.
Kövesd Zsófit a Facebookon is!
#SzarkaZsófi