Úgy tartja a mondás, hogy a gyümölcsök tartalmazzák a legnagyobb energiát a legkisebb térben, pláne ha piros színűek.
Érdemes kihasználni a nyár adta lehetőséget és feltölteni a szervezetünket energiával, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal. A legalkalmasabbak erre a színes gyümölcsök. Sok olvasómat pedig arra is ösztönöztem már, hogy eltegye, akár lekvár, akár gyorsfagyasztott formában, mert télen a karácsonyi sült hús mellé mennyei lehet egy piros gyümölcsragu.
Rengeteg növényi készítmény, gyógyszernek nem minősülő kis tabletta, csepp és krém áll rendelkezésünkre, hogy a napi stresszt feloldjuk, vagy meg se érezzük. Én igyekszem minél természetesebb módon bevinni mindezt, hogy mellékhatásként csupán finom ízt érezzek. Éppen ilyenek a piros gyümölcsök, amelyek antioxidáns tartalmuk miatt oldják a belső feszültséget is. A ribizli káliumot, kalciumot, foszfort, sok pektint, a meggy savanykás piros gyümölcs, színét a benne található antocianinoknak köszönheti, vértisztító, agyserkentő, valamint gyulladáscsökkentő hatása van.
A málna, sok piros gyümölcshöz hasonlóan rengeteg C-vitamint és antioxidánst tartalmaz, így erősíti az immunrendszert, kitűnő vértisztító, vérszegénység ellen is hatásos és csillapítja a lázat. Kár volna mindezt kihagyni ebben az időszakban, amikor a kert bokrai, a piacok standjai roskadoznak az itt termett, valós vitaminokkal rendelkező gyümölcsökkel. Én azt javaslom két marékkal számoljuk egy napra a következő egy hónapra: egy marékkal, amit megeszünk, egy marékkal pedig amit elteszünk a piros gyümölcsökből és így kitart decemberig a vitaminkészletünk.
Bevásárló lista:
150 g búzaliszt
50 g rozsliszt
100 g hideg vaj (82%)
csipet só
2 kk tejföl
hideg víz
Töltelék: 200 g piros gyümölcs: málna, ribizli, josta, szilva, áfonya
Elkészítés:
1. A tésztát egy késes robotgépben állítjuk össze vagy gyorsan kézzel. Fontos, hogy ne olvadjon meg a vaj nagyon. A lisztet először a hideg vajkockákkal morzsolom, ezután dolgozom össze a tejföllel, sóval és evőkanalanként annyi hideg vízzel, hogy ne morzsolódjon a tészta, hanem összeálljon.
2. Fél órán át pihentetem, majd kinyújtom és megtöltöm.
3. Málnalekvárral kentem meg a tészta 2/3-át, hagytam kb. 5 cm peremet, amit ráhajthatok majd a végén. A málna helyett használhatunk bármilyen más lekvárt is.
4. Meghámozom késsel a citromot és a grapefruitot, vékonyra szeletelem és szépen körberakom a lekváros felületet. Megcukrozom alaposan és fahéjat szórok rá.
5. A széleit lekenem felvert tojással, megszórom még egy kis vaníliás cukorral. Előmelegített sütőben, 180 fokon 25 percig sütöm.
#SzarkaZsófi
Kövesd Zsófit a Facebookon is!