Tartalmas őszi ételek
Nagy Eszter Creative Chef az évszak inspirálta ételeket mutat ezúttal olvasóinknak, s ezeket édesapjával, Nagy Ottóval készítette el. Az adás premierjét pénteken, 19:30 órakor láthatják, amit később a www.tv.gyorplusz.hu weboldalon is visszanézhetnek.
Kacsamáj paté lilahagyma lekvárral
Hozzávalók a májkrémhez
1/2 kg kacsa- vagy csirkemáj
1 dl vörösbor
1 nagy fej vöröshagyma
2 evőkanál méz
csipet só, őrölt bors, csipet szerecsendió
10 dkg libazsír
Kacsamáj paté lilahagyma lekvárral
Lilahagyma lekvár
2 nagy fej lilahagyma, 1 fej vöröshagyma
1 ek. olívaolaj
1 dl vörösbor
3 ek. méz
csipet só
1 kis marék kakukkfű levele
2 ek. balzsamecet
Először a lilahagyma lekvárnak állunk neki, mert az körülbelül két óra alatt készül el. Hajszál vékony fél karikákra vágjuk a hagymákat, a forró olívaolajon kissé megpirítjuk, majd kis lángon, fedő alatt pároljuk körülbelül 50 percig. Még nem sózzuk, csak amikor a leve 90 százalékát elfőtte, s ekkor mehet bele a vörösbor és a balzsamecet is. Főzzük tovább fedő alatt nagyjából 30 percig, de figyeljük, hogy ne égjen le. Ha megint elfőtte a levet, mehet bele a méz és a kakukkfű. Körülbelül 20 perc alatt elfő a leve és krémes lesz. Ilyenkor teszek bele egy evőkanál vajat, ettől szép fényes és krémes lesz.
Közben másik edényben a libazsíron megpirítjuk a nagy darabokra szelt hagymát, és amikor a levét elfőtte, beleöntjük a vörösbort, majd mehet bele a bors és a szerecsendió. Amikor ezt is elfőtte, adjuk hozzá a májat. Ezt is hirtelen megpirítjuk, és mintegy 30 perc alatt fedő alatt puhára sütjük. A végén a mézet is beletesszük és összefőzzük, majd mixerrel pürésítjük.
Felmelegített tortillát megkenünk májkrémmel, majd a lekvárral és feltekerjük.
Mézes-mustáros csirkemell, zöldséges kuszkusszal
Hozzávalók a csirkéhez
1/2 kg csirkemell
3 ek. méz
2 ek. mustár
olívaolaj
só, bors, pirospaprika
Kuszkuszhoz:
1 bögre kuszkusz
1,5 bögre forró alaplé pl. húsleves
apróra darált sárgarépa, gomba, retek, bármi
2 ek. olívaolaj
Mézes-mustáros csirkemell, zöldséges kuszkusszal
A csirkemellet szép szeletekre vágjuk, kissé kiklopfoljuk. Sóval, borssal, pirospaprikával bedörzsöljük mindkét oldalon, az egyik oldalon mustárral is. Kevés olajon forró serpenyőben a mustáros felét fehérre sütjük, majd a másik felével lefelé áttesszük egy másik serpenyőbe, amiben a mézet karamellizáltuk. A két oldal körülbelül 3–3 perc alatt elkészül.
Közben a kuszkuszt egy hőálló tálba tesszük, beleszórjuk az aprított zöldségeket, összekeverjük, ráöntjük a forró alaplevet és letakarjuk. Nagyjából 10-15 perc után kész, ekkor húsvillával „felszántjuk” és tálaljuk.
Fotó: Marcali Gábor