Az otthoni kávéfőző kerül most terítékre – sokkal koszosabb, mint gondolnánk. Önmagában az, hogy áttöröljük, nem segít!
A kávéfőzőt sokan egyáltalán nem tisztítják, vagy legalábbis nem olyan gyakran, mint kellene. Pedig a kávéfőző a baktériumok melegágya, és egyben a penészé is. A készülék víztároló részében magasabb a csíraszám, mint a fürdőszobában lévő penész esetében. A penész- vagy másfajta baktériumok pedig könnyen betegséget okoznak, ha belekerülnek a kávéba vagy a kezünkről a szervezetünkbe. A kávéfőzőnél nagyon fontos szabály, hogy minden egyes használat után le kell mosni a szétszedhető alkatrészeket. Ezzel eltávolítható a kávé, valamint azok a zsírok, olajok, amelyek hátramaradnak kávéfőzés után. Meleg, mosószeres vízzel is elmoshatók, de berakhatók mosogatógépbe is. Érdemes körbetörölgetni a kávéfőző külső részét, és a tömítőgyűrűket is megtisztogatni. A vizestartály fedelét nyitva kell hagyni, így minden használat után ki tud száradni belőle a víz.
A csírák szeretik a nedvességet, ezzel tehát csírátlaníthatunk is. Idővel a vízkő is lerakódik. Vízkőmentesítést minden hónapban érdemes végezni. Ecettel, szódabikarbónával bármikor nyugodtan tisztíthatjuk a kávéfőzőt. A tartályt töltsük fel ecettel, kapcsoljuk be a gépet és főzzük le az ecetet, mint a kávét. Ezzel eltávolíthatjuk a vízkövet. A második kávéfőzés tiszta vizes legyen – ez az öblítés. Így már az ecet szaga sem érződik.
Fotó: Pixabay