Több hétig szedik a fürtöket Győrújbaráton

Győr+
2019.08.30. 16:32

Szorgos kezek dolgoznak Győrújbaráton: a szőlőbirtokon hétfőn kezdték meg a szüretelést, ami várhatóan nagyjából öt hétig tart majd.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, megkezdődött a szüretelés a Pannonhalmi borvidéken. A Győr+ Televízió stábja szerdán Győrújbaráton járt a vidék egyik pincészeténél, ahol kicsit úgy érezhettük magunkat, mint a családi szüreteken nagyapáink szőlőjében. A domboldalon többnyire géppel szüretelnek, ám ekkor épp kézzel szedték az Irsai Olivér-fürtöket, a fiatal szőlő ugyanis még nem áll készen a gépi szüretelésre.

Bár a borvidéken mindenki leszedte már ezt a szőlőfajtát, Barbacziék későbbre hagyták, mert az a tapasztalatuk, hogy ha tovább tartják fenn, szebbek lesznek az aromák. Csak augusztus 26-án vágtak bele a munkába, amikor a mustfok és a sav alapján ideálisnak látták elkezdeni. A két tábla Irsai-fajta közül az egyiket géppel szüretelték le, a fiatal táblánál viszont huszonöt-harminc ember helyettesíti a gépi munkát a hatalmas területen. Az Irsai Olivér után vélhetően a Müller-Thurgaut szedik le, aztán a tramini és a sauvignon blanc következik. Egy nap alatt körülbelül nyolcvan mázsa termést gyűjtenek be, a szüretelés körülbelül öt hétig tart majd.

Babarczi Zsuzsanna borász úgy látja, szép lesz az idei termés, bár az eső amellett, hogy jót tesz a szőlőnek, aggodalomra is ad némi okot. „Ha meleg van és pára, a szürkerothadás nagyon könnyen elindulhat” – magyarázta Zsuzsanna. Ettől függetlenül hasonló mennyiségre számítanak, mint tavaly, ha minden a terv szerint alakul, a bor mennyisége idén is eléri a 350 ezer litert, sőt, ha az új ültetvényeket, azaz a szűz termést is hozzáadják, 380 ezer liter körüli mennyigéset becsülnek.

A múlt hétvégén egyébként Babarcziék borát is díjazták a XII. Győri Bornapokon. A Fesztivál fehér bora lett a Babarczi Szőlőbirtok és Pince 2018-as, Sirius nevű nedűje. Zsuzsanna elárulta, ez a bor hordós erjesztésű és érlelésű chardonnay. A készítők nagyon örülnek, hogy újdonságuk a fesztiválozók tetszését is elnyerte.

Szerző: Bodrogi Sára

Fotó: Gy.P.