„Összedobok egy kis tejfölös tésztát, az hamar megvan!” - mondjuk, de azért vihetünk ebbe is egy kis csavart, amitől nem is lesz unalmas ez a fogás.
Ismét egy praktika: amikor csirkéket vagy egy nagyobb adag csirkemellet veszek, akkor fél kg-t legalább felszeletelek, besózom, olívaolajjal keverem össze, és egy dobozban a hűtőbe teszem. Így bárki a családból, aki esetleg egy kis vacsorára, elviteles ebédre vagy éppen a főétkezésre vár, csupán 2-3 szeletet, csíkot kivesz magának, megsüti és minden rendben van. Belefér egy diétába, bárhogy ízesíthető, 6 perc alatt elkészül és minden étkezésbe beleilleszthető. Éppen így pihent most is pár csík még a doboz alján, amihez a tésztaalap kapóra jött.
Hozzá kell tennem, hogy 2 napnál tovább nem szoktam tartogatni a só miatt, éppen ezért említettem csak fél kilót a feldolgozáshoz. Írtam már egy bejegyzést a jolly joker alapanyagaimról, amelyek hosszú hetekig elállnak felbontva is a hűtőben és rendkívül jó fűszerek. Ilyen a capribogyó is, vagy egy darab póréhagyma. Ezeket futtattam meg egy kis olajon és tettem a sós tészta tetejére. Így lett egy klasszikusból tartalmas ebédvacsora.
Bevásárló lista (2 személyre):
300 g teljes kiőrlésű penne
150 ml tejföl (20%)
50 g póréhagyma
1 ek capribogyó
2 szelet szalonna
2 ek olívaolaj
200 g csirkemell
1 ek bbq szósz
1 gerezd fokhagyma
1 kk olívaolaj
4 db pálcika
Elkészítés:
1. A tésztát jó sós vízben kifőzöm – ez fontos -, pár csepp olívaolajjal, majd félreteszem.
2. Egy kisebb serpenyőben 2 ek olívaolajon megpirítom a karikázott póréhagymát, szalonnát és a capribogyót kb. 3 perc alatt. Ráöntöm a tésztára is, hagyom tovább pihenni.
3. A húsokat vagy most vagy előzőleg akár 1-2 nappal bepácolom a bbq szószba, olajba, sóba és reszelt fokhagymába. Csíkokat vágok és csigavonalban rátűzöm a pálcikákra.
4. Forró serpenyőben megpirítom mindkét oldalát. Amennyiben kilóg a pálcika, általában letörök a végéből és pár percre le is szoktam fedni a húst, hogy biztosan megfőjön a belseje is. Tálalás előtt összekeverem a zsíros tejföllel a tésztát, mivel nem tűzforró, krémes marad és a sült hússal tálalom.
Tipp: A capris ragut a végén is rátehetjük a tejfölös tésztára, ha nem mindenki szereti a fanyarkás írt hozzá.
#SzarkaZsófi