Győr+
2015.09.06. 11:43

Vasárnapi piac a Dunakapu téren

Nagy a sürgés-forgás a Dunakapu téren. Piac van.

Kisalföldi őstermelők kínálják portékáikat vasárnap, egészen este fél kilencig. A Védd a helyit, vedd a kisalföldit! elnevezésű kezdeményezéshez több tucatnyi termelő csatlakozott, hogy megismertessék áruikat a győriekkel.

 

A programsorozatot Borkai Zsolt polgármester ajánlotta reggel a látogatók figyelmébe.

 

 

Az őstermelők kínálnak szőlőt, almát, burgonyát, hagymát, paprikát, paradicsomot,tojást. Különféle mézeket, lekvárokat, szörpöket, befőtteket kóstolhatnak és vásárolhatnak a tér látogatói.

 

Természetesen a kínálatban megtalálható sokféle füstölt termék is a lókolbásztól, az angol szalonnán át a mangalicatepertőig.

 

A standokon találhatók még kézműves édességek, sajtok, borok és pálinkák.

 

 

A különleges portékák mellett délután különleges recepteket is megtanulhatnak a piac látogatói, Nagy Eszter(CreativeChef Eszter), az Élelem Étterem csapata, majd Lázár Chef tart látványfőzést. A jó hangulatról a Strokes ütőegyüttes és Bereczki Zoltán gondoskodik.

A rendezvény három fő szervezője az önkormányzat, a Győr-Szol Zrt. és a Kisalföld napilap vezetője nyilatkozott a Győr Plusz Hetilapnak.

Borkai Zsolt polgármester:

„A győri önkormányzat az élet több területén is kiemelt figyelmet fordít az egészségre és az egészségnevelésre. Az egészséges életmód egyik legfőbb eleme az egészséges táplálkozás, ezért a mostani kezdeményezés nem csak az őstermelőknek nyújt kitűnő lehetőséget a bemutatkozásra, de egy újabb fórum, ahol a minőségi, tápláló hazai, sőt helyi termékek megjelenhetnek. Őstermelőink különleges portékáinak megismerése mellett olyan programokat kínál a hétvégi, Dunakapu téri rendezvény, mint a profi szakácsok látványfőzése, ahol – biztos vagyok benne – még a legkitűnőbb háziasszonyok is elleshetnek néhány fortélyt. A koncertek és előadások a jó hangulatot garantálják, hiszen a cél, hogy a győriek minden generációja kedvet kapjon a helyi termékek fogyasztásához, amely hosszabb távon az egészségtudatos táplálkozás és életmód alapja is lehet.”

 

Sági Géza, a Győr-Szol Zrt. vezérigazgatója:

„A Győr-Szol Zrt. mint a városban működő élelmiszerpiacok üzemeltetője fontosnak tarja a helyi termelők és helyi termékek támogatását, hiszen jórészt ezek az áruféleségek jelennek meg az általunk biztosított standokon. Meggyőződésünk, hogy ezzel nem csak a környék gazdaságának fejlődéséhez járulhatunk hozzá, de a helyes táplálkozás népszerűsítésével az emberek általános egészségi állapotának javulásához is. A vasárnapi rendezvény jó alkalom arra, hogy a termelők megismertessék áruikkal a vevőket, a vásárlók tájékozódhassanak egy-egy áruféleségről, és egy helyen kóstolhassák meg azokat a termékeket, amelyeket esetleg még nem ismernek, de a hétköznapokon megtalálhatják azokat a Dunakapu téren, a Tarcsay utcai piacon vagy éppen a Vásárcsarnokban. Egy nagy ismerkedésre, jó hangulatú kóstolgatásra számítok, amiből vevők és eladók majd egyaránt profitálhatnak.”

 

 

Nyerges Csaba, a Kisalföld főszerkesztője:

„A Kisalföld a helyi termelőkért fogott egy kampányba azzal, hogy létrehozott az újságban egy virtuális piacteret, ahol lehetőséget biztosítunk a bemutatkozásra az itt élő kistermelőknek, akik egyébként kiváló portékákat állítanak elő.

A mi kampányunk és a Dunakapu tér felújításának befejezése egybe esett, ezért a várossal közösen úgy gondoltuk, hogy ez egy kiváló lehetőség arra, hogy a mi virtuális piacunk őstermelői ne csak a lap hasábjain, hanem a valóságban is bemutathassák termékeiket a megújult a téren.

A Kisalföld Piactér rovata a jövőben is folytatódik, sőt reményeink szerint bővül is. Minden szombaton a Szieszta mellékletben tesszük nyilvánossá nyolcvan őstermelő elérhetőségét, és igyekszünk őket közelebb hozni a vásárlókhoz. Reméljük azt is, hogy a jövőben több, a most vasárnapihoz hasonló rendezvény szerveződik majd.”

 

 

Fotó: O. Jakócs Péter