Babér, citrom méz és a zsenge tök, semmi más nem kell a boldogsághoz egy nyári napon. Ja, de! – egy szelet fűszeres fasírt, az azért jót tesz vele!
Minden alkalommal kíváncsian figyelem, hogy a nagymamák hogyan készítik a főzelékeket. Sokkal egyszerűbben, szerintük gazdaságosabban, de talán nem is kell az a sok lisztes-tejfölös habarás, mert sokan pont ezek miatt nem szeretjük a főzelékeket. Megfigyeléseim alapján, a titok minden esetben az volt, hogy az alapanyag egyharmadát pépesítették, így sűrűsítettek. Nem mondom, hogy botmixerrel, de mi most már bátran használjuk ezt. A zöldborsót, aminek a héját is kifőzték, a tököt, a krumplit, de mégis a java része darabos volt. Ezt egy pici keményítővel vagy most már rizsliszttel szoktam besűrűsíteni. Véleményem szerint egyik kor gasztronómiája sem jobb a másikénál, hiszen a legjobb eredmények akkor születnek, ha ötvözzük az eddigi hasznos tudást régről és a mai technológiából egyaránt. A sűrítés másik részét ugyanis a mai eszközökkel jóval egyszerűbb: amennyiben nincs vagy túl drága a kölesliszt, rizsliszt, mandulaliszt, akkor szerezzünk be egy kávédarálót és gyártsuk otthon. Ezt később palacsintába, főzelékekbe, panírozáshoz is használhatjuk bátran. Tehát, így tudunk rácáfolni a régi és mai konyha elmarasztalására, ha mindkettőből a legjobb módszereket tartjuk meg magunknak.
Bevásárlólista:
Tökfőzelék:
1 kg főzőtök
1 ek friss kapor
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
4 babérlevél
fél citrom leve
1 ek méz
2 kk só
1 tojás sárgája
4-5 szem bors
Fasírt:
500 g darált sertéshús
100 ml habtejszín
2 kk só
1 db tojás
1 kk majoránna
1 kk őrölt kömény
fél kk őrölt bors
2 kk őrölt pirospaprika
1 gerezd reszelt fokhagyma
Elkészítés:
1. A tököt egy tök gyalun lereszelem, amennyiben nincs, szeletekre, majd vékony hasábokra vágom, mint a sült krumplit. Besózom 1 kk sóval, hagyom állni, addig elkészítem a főzelék alapját.
2. Egy kisebb fej vöröshagymát felkockázok, megdinsztelem 2ek zsiradékon, vagy olajon, majd ekkor hozzáadom a fűszereket, hogy az olajban kioldódjanak az ízei, legvégén jöhet a zúzott fokhagyma és az aprított kapor. A tököt kézzel felmarkolom, a levét a tálba hagyva és a hagymához adom. Átkeverem, lefedem és 10 percig közepes lángon főzöm.
3. A fazékból a tök egyharmadát kiveszem, hozzáadok 2 ek tejfölt, citromot, mézet és egy db tojássárgáját a krémessége érdekében. Botmixerrel összeturmixolom szép krémesre és visszaöntöm a többi tökhöz. Amennyiben felforrt és sűrűnek találom, nem öntöm ki a tök előzőleg kifacsart levét, hanem abból adok hozzá, hígítom, de mi sűrűn szeretjük és nincs erre szükség.
4. A fasírt minden hozzávalóját egy tálba összegyúrom, hagyom összeérni 15 percig. Kenyérformába töltöm, elsimítom és 200 fokos, előmelegített sütőben 30 percig sütöm. Kicsit pihentetem, ezután szeletelem.
Tipp: Mivel a főzeléket tojással sűrűsítem, nem forralom és nem túl forró tökhöz adom, hogy ne kapja össze a részecskéket. Folyamatos kevergetés mellett egyszerűen csak besűrűsödik.
#SzarkaZsófi