A gombák közül a laska gomba az egyik leghúsosabbak egyike, amit ha ledinsztelünk és ízesítünk, mennyei krém lesz belőle.
„Fatörzsön nőtt csoda” – így is nevezik a laska gombát, amit rengeteg féleképpen készíthetünk el. Levesként, tésztába, tojással és akár kenceként is. Csupán az alját kell levágni, sokan még a mosást is elhagyják, hogy ne szívja meg magát vízzel. Bárhol megtalálható már és termeszthető, hiszen a fatörzsön is akár napi többször is beterem és leszedhető. Kezdő gombázóknak is ajánlják, hiszen könnyen felismerhető. Íze többeknek tűnik ánizsosnak, de ezt ellensúlyozni lehet tejszínnel és fokhagymával.
Nagy adagot készítek minden alkalommal, hogy ha megmarad, akkor fenséges tésztára, melegszendvicsként sok sajttal.
Bevásárló lista:
- 200 g laska gomba
- 2 ek olívaolaj
- 1 fej lila hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek majonéz
- 1 kk mustár
- csipet őrölt bors
- 1 kk só
- 100 ml tejszín
Elkészítés:
A hagymát és a gombát felkockázom és az olajon megdinsztelem. Még forrón egy botmixerrel vagy késes robotgépben összemixelem a tejszínnel felöntve. Ezután hozzáadom a mustárt, majonézt, borsot, sót, és ha még krémesebbé szeretném tenni, egy kiskanál vajat is. Alaposan kikeverem és elteszem a hűtőbe kihűlni. Másnap fogyasztható.