Egyszerűbb otthon igazi knédlit készíteni, mint a boltban igazán finomat találni. Az már egy másik kérdés, hogy ki, hogy nevezi otthon ezt a köretet.
Felvidéken teljesen egyértelmű a válasz arra, hogy mit eszünk egy sült kacsához káposztával vagy a vadas mártáshoz. A szlovák és cseh hatás jelen van a felvidéki gasztronómiánkban, legalábbis megtartjuk belőle a legfinomabb elemeket. Itt készül knédli a pizzériában, a helyi élelmiszerboltban, a nagy szupermarketekben pár száz forintért, akár elvitelre is. Pont ezért nagyon válogatósak is vagyunk: a knédli ne legyen száraz, gumis és zsemlekockák legyenek benne. Ez utóbbi viszont csak akkor fordulhat már elő, ha mi készítjük.
Egészen kicsi koromban láttam, ahogy nagyanyám dagasztja, majd kifőzi a knédlit, nagyapám pedig folyamatosan drukkol és navigál neki a partvonalról, azaz a konyhai díványról. Amiért viszont a knédli nálunk szállóigévé vált, az a „krédli” kifejezés, amiről én tehetek. Pár éves voltam, amikor elkezdtem megszeretni a finomságot és mindennek hangot is adtam. Krédlinek hívtam és a család minden tagjával igyekeztem megértetni, hogy ők tanulták meg rosszul: „Papa, ez nem knédli, ez krédli!” Nagyapám ezen hatalmasakat nevetett és a feladatot egészen komolyan vette, így nálunk az első számú szórakoztató jelenet mindig én voltam, az okító mondatommal, majd ezután nagyanyámmal felvették a szótárukba és az egész családunk azóta is így hívja. Természetesen a vendéglőkben igyekszünk koncentrálni a közérthetőbb kifejezésre, hogy azt kapjuk a tányérunkra, amit szeretnénk, de közben mindannyian mosolygunk magunkban és nagyapám legízesebb nevetésére gondolunk.
Bevásárlólista (nagy adag)
1 kg rétesliszt
1 tojás
6-7 dkg élesztő
100 ml langyos tej
400 ml víz
1 kk. cukor
2 kk. só
2 db zsemle kockázva, pirítva
1 ek. olaj
Elkészítés
- Az élesztőt felfuttatom a cukorral langyos tejben, kidagasztom az átszitált liszttel, sóval, tojással, pirított zsemlekockákkal.
- A zsemlekockákat enyhén olajos serpenyőben pirítom meg előre vagy olajozott tepsibe téve 10 percig 200 fokon.
- Négy gombócot formázok belőle, amit duplájára kelesztek. Kicsit megsodrom hosszúkásra a kifőzésük előtt. Nagy fazekat választva, forrásban lévő, bő, sós vízben kifőzzük 15 perc alatt.
Tipp: A sütni való nyers kacsát minden esetben jobban be kell sóznunk, mint azt gondolnánk.